Bécs az egészségügybe terelné a munkanélkülieket

2023 végéig 4.100 munkanélküli szerezhet versenyképes szakmát az osztrák egészségügyi, az ápolási és a szociális szférában.

Az ápolás és a betegellátás területén 2030-ra további kilencezer szakemberre lesz szüksége az osztrák fővárosnak. Éppen ezért Bécs úgy döntött, ösztöndíjjal segíti azoknak a munkanélkülieknek az átképzését, akik ezt a pályát választják. Az osztrák főváros 2021-ben összesen 31,5 millió eurót különített el erre a célra.

Ilyen oklevelet szerez, aki diplomás betegápoló, gondozó lesz.
© PID / Gökmen

Noha a koronavírus-járvány miatti korlátozások az osztrák főváros munkaerőpiacát sem hagyták érintetlenül, egyes ágazatok továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. Ilyen például az egészségügy és a betegápolás, de hiány van óvodapedagógusokból is. A Bécsi Szociális Intézmények Szövetségének tanulmánya szerint 2030-ra például további kilencezer szakképzett betegápolóra és -gondozóra lesz szüksége az egészségügyi szektornak az osztrák fővárosban. A Bécsi Munkavállalói Alap, a waff éppen ezért 2021-ben a szakképzések támogatására helyezi a hangsúlyt és összesen 120 millió euróval járul hozzá mintegy 34 ezer bécsi munkavállaló át- és továbbképzéséhez. Ezen belül 31,5 millió eurót különítettek el a frissen bevezetett „bécsi oktatási támogatásra”, ami egy havi 400 eurós ösztöndíj – az egyéb munkanélküli juttatásokon felül – azok számára, akik 12 hónapnál tovább tartó szakképzésen veszek részt az egészségügy vagy az óvodapedagógia területén. Így azok a munkanélküliek is elvégezhetik a diplomás ápoló, szakápoló vagy éppen szülésznő képzést, akiknek eddig nem volt pénzük rá. Ez azt jelenti, hogy 2023 végéig 4.100 munkanélküli szerezhet versenyképes szakmát az egészségügyi, az ápolási és a szociális szférában.

A waff áprilistól – a Bécsi Gazdasági Ügynökség támogatásain túl – külön továbbképzési programot indít az egyszemélyes vállalkozásoknak is, hogy így segítse őket a kritikus időszak átvészelésében. Az osztrák fővárosban 65 ezer egyszemélyes vállakozás működik, ők kétezer eurós támogatást kaphatnak, ha például kereskedelmi és gazdasági ismereteiket bővítik. 2022 végéig a tanfolyami költségeik 80 százalékát téríti meg a waff. Erre a programra összesen 1,5 millió eurót szán.

Az újfajta ösztöndíj bejelentése kapcsán Michael Ludwig, Bécs polgármestere elmondta „nagyon örülnénk, ha kezdeményezésünk országos szintre emelkedne”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek