Betiltanám a rakétázást

A sokak által csak rakétának, tüskének vagy kőműves actimel-nek nevezett miniatűr palackok eredetileg arra a célra készültek, hogy a jó minőségű alkoholtartalmú italokból egy kis mintát adjanak. Ha betérünk egy osztrák boltba, ott tényleg ezt is találjuk: márkás mini vodka, gyógynövényes likőr, whiskey.

Magyarországon ez másképp van. Itt a miniatűr 2 centes üvegcsékben általában nem a kifejezetten kvalitatív alkoholos italok találhatóak, sokkal inkább nevezhetjük ezt olcsó piának. Zacher Gábor a mindsetpszichologia.hu-nak nemrég azt nyilatkozta , ma Magyarországon 800.000 alkoholista és 2,5 millió nagyivó van, évente pedig 30.000 ember hal meg a túlzott alkoholfogyasztáshoz kapcsolódóan.

Azt hiszem, az sem túl előnyös, hogy sokan, főleg fizikai munkások, de időnként irodai alkalmazottak is egy-két ilyen "rakétával" kezdik a napot, megalapozva azt, hogy aztán egész nap egy kicsit kábultak legyenek. Így könnyebb túlélni a napot? Elképzelhető, hiszen az alkohol egy bizonyos mértékig oldja a feszültséget, hosszabb távon viszont komoly következményei lehetnek, ami nem csak a fogyasztó, de környezete egészségére is káros lesz.

enyugat.hu

És akkor még nem beszéltünk a rengeteg szemétről. Én régebben úgy tudtam, ezeket a tüskés üvegeket vissza lehet váltani pár forintért. Ennek némiképp ellentmond az, amit manapság kisboltok, trafikok környékén lehet találni. Az eldobált miniatűr üvegeket nem csak Sopronban, de az ország bármely pontján meg lehet találni kisebb füves területeken, pinceablakokban, ottfelejtett festékes vödrökben és így tovább. Manapság pedig már műanyagból is készülhetnek, nem csak üvegből...

Mi a megoldás? Ez egy remek kérdés. A kisboltoknak a dohánytermékek elvétele után valószínűleg nagy kiesés lenne, ha a tüskék árusítását is betiltanák, ugyanakkor gondoljunk bele: mennyire egészséges, ha valaki minden nap legurít egy-kettőt ebből, majd az üres üveget csak úgy eldobja?

enyugat.hu
enyugat.hu
enyugat.hu

A cikk illusztrációiként szolgáló fotók mind Sopronban készültek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek