Megszavazta az országgyűlés az újabb felhatalmazást

Az Országgyűlés fideszes többsége 133 igen, 55 nem és 1 tartózkodás mellett megszavazta, hogy újabb 90 nappal meghosszabbítsák a rendkívüli felhatalmazást Orbán Viktor számára. Az ellenzéki képviselők ígéretükhöz híven nemmel szavaztak, a döntés előtti vitában pedig egymásnak feszültek az indulatok.

Az Országgyűlés ezzel ismételten felhatalmazta a kormányt, hogy a rendkívüli helyzetben kihirdetett kormányrendeletek hatályát a most megszavazott törvény hatályvesztéséig, vagyis a kihirdetést követő 90. napig meghosszabbítsa. A Országgyűlés a törvény hatályvesztését megelőzően is visszavonhatja ezt a felhatalmazását.

A már elfogadott indítvány indoklása szerint:

Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. Legfontosabb törekvésünk, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát, ezért a Kormány a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot

Az Index szerint a javaslat előírja, hogy a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett intézkedésekről rendszeresen, az Országgyűlés ülésén – annak hiányában az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére –tájékoztatást adjon.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása nem azonos a járványügyi korlátozások meghosszabbításával. Utóbbiak jelen állás szerint a hónap végéig tartanak, ezekről külön kell majd döntenie a kormánynak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek