Robotikában óriásiak

A Széchenyi-egyetem csapata képviseli Magyarországot az Európa-bajnokságon.

A magyarországi FANUC Olimpia Robotikaverseny győzteseként a győri Széchenyi István Egyetem csapata képviselheti Magyarországot a grazi Euroskillsen, a Szakmák Európa- bajnokságán. A két fiatal, Kuller Máté és Hökkön Szilárd olyan eredménnyel jutott a kontinensdöntőbe, amivel a németországi kvalifikációt is megnyerték volna. A siker mutatja, hogy az intézmény számára mennyire fontosak az ipari együttműködések, valamint az, hogy a hallgatók a magas szintű elméleti ismeretek mellett valós gyakorlati tudással is felvérteződjenek.

Magyarország hosszú évek óta bekapcsolódik a Worldskills és az Euroskills versenybe, amit a Szakmák Olimpiájának, illetve a Szakmák Európa-bajnokságának is hívnak. Kvalifikálni a nemzeti válogatók megnyerésével lehet. A világ vezető iparirobot-gyártó vállalata, a FANUC kezdeményezésére már robotikából is összemérhetik tudásukat a fiatalok. A cég által tavaly Törökbálinton megrendezett hazai FANUC Olimpián mások mellett a győri Széchenyi István Egyetem három csapata is indult. Közülük a Kuller Máté és Hökkön Szilárd alkotta páros diadalmaskodott, s így bejutott Euroskills grazi fináléjába, amit a járványhelyzet miatti kétszeri halasztás után idén szeptemberben rendeznek meg. Felkészítőjük, Szilágyi Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar Automatizálási Tanszékének mesteroktatója elmondta: a FANUC ugyanezt a rendkívül összetett feladatot ugyanilyen pontozással adta fel a német5országi kvalifikációban, és így kiderült, hogy a két hallgató azt a versenyt is megnyerte volna.

„A csapatoknak egy komplett robotalkalmazást kellett megépíteniük és installálniuk. Ebben szerepelt programozás, szimulációkészítés, mechanikai és elektromos szerelés, valamint dokumentációkészítés is” – részletezte Szilágyi Zoltán, aki az egyetem ipari kapcsolatainak bővítése céljából vette fel a kapcsolatot a FANUC-kal, és így kerültek kapcsolatba a versennyel. A japán tulajdonú cég online oktatást és személyes konzultációkat nyújtott az indulóknak, de emellett eszközöket – például egy gyakorló robotcellát – is biztosított az egyetemen keresztül számukra. A csapatok felkészülésük során használhatták az egyetem Autonóm és Intelligens Robotok Laboratóriumát is.

„Azért vágtam bele, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzek. Nagyon sok energiát fektettünk a versenybe, már csak azért is, mert úgy gondoltuk, hogy nemzetközi színvonalú lesz. Így is történt, és külön nyomást helyezett ránk, hogy a FANUC aznapra szervezte a nyílt napját, emiatt nézők előtt oldottuk meg a feladatot. Szerencsére ezzel is sikerült megbirkóznunk” – mesélte érdeklődésünkre a győztes csapat tagja, a villamosmérnök szak automatizálás szakirányán tanuló Kuller Máté. A kunszigeti fiatalember nagyon szereti ezt a területet, számára hihetetlenül jó érzés egy általa felprogramozott robot gyors és pontos mozgását figyelni. Bizakodva tette hozzá: csornai társával igyekszik úgy felkészülni a grazi döntőre, hogy minél eredményesebben képviseljék Magyarországot.

„Ez volt az első robotikai versenyünk Magyarországon, de külföldi leányvállalatainknál már több kvalifikációs torna is volt, illetve nagy hagyománya van a diákversenyeknek, így magasra tettük a mércét. Szerettük volna, ha a szakmai kihívás mellett kellemes, támogató légkör is társul a megmérettetéshez, amely a nemzetközi versenyhez hasonló keretekben zajlott le, mind a feladat nehézségét, mind azt értékelés módját, illetve a lebonyolítást tekintve” – válaszolta kérdésünkre Bagdi Attila, a FANUC Hungary Kft. marketing- és üzletfejlesztési vezetője. Hangsúlyozta: cégük kiemelt figyelmet fordít a jövő generációjának képzésére, hogy olyan, ipari automatizálásában, robotizálásában és a modern gyártástechnológiában jártas szakembereket nevelhessen ki, akik hatékonyabbá teszik napjaink gyártóiparát. A FANUC emiatt vált 2018-ban a Worldskills, illetve az Euroskills hivatalos főszponzorává, amelyeken szakmai koordinációjával rendezik meg a magyarra robotikaként fordítható „Robot Systems Integration” elnevezésű versenyszámot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek