Meglátogathatjuk a nagyit, ha már kapott oltást?

Jobb, ha ezzel még várunk egy kicsit.

Keleten a gazdaság szempontjából fontosabb, fiatalabb felnőtt generációt oltják először koronavírus-fertőzés ellen. Itthon, mint ahogy nyugaton is, a bevett szokás az, hogy a legveszélyeztetettebb generáció kapja meg először a védelmet. Mivel az oltások pontos működésével kapcsolatban még mindig sok a kérdés (persze nem a biztonság, hanem a tünetmentes fertőzés területén), ezért azt is nehéz meghatározni, hogy mit tehet az, akit beoltottak, és milyen korlátozásokat kell még mindig betartania.

Mivel az idősebb generáció egyre nagyobb része kapja meg lassan az oltást Magyarországon is, egyre több az olyan szituáció, amikor a nagyi már be van oltva, a lánya és az unokája pedig nem. Kérdés, hogy akkor meglátogathatjuk-e a nagyiékat, vagy biztosabb, ha még várunk még ezzel?

A bien.hu cikke szerint még korai lenne a látogatás. Bár a vakcinázott személyeknél érthető, hogy izgatottak a normális élet újraindítása miatt, még várniuk kell, és a maszkhasználat, valamint a szociális távolságtartás továbbra is a már megszokott marad. Ennek az az oka, hogy egyelőre nem tudni, a vakcinák mennyire gátolják a tünetmentes fertőződést.

A hatékonysági fok ugyanis a tünetes, konkrét lebetegedéssel járó koronavírus elleni védelmet mutatja, azt nem, hogy tünetmentesen hányan kapják el mellette a vírust. Erről majd akkor fogunk többet tudni, ha eltelik annyi idő, hogy nagyobb embermennyiségen lehessen ezt kutatni.

Szaklapban ugyan még meg nem jelent meg erről tanulmány, de a sajtóban már lehetett olvasni arról, hogy a Pfizer vakcinája majdnem 90 százalékban gátolja a tünetmentes PCR-pozitív eseteket is. Ez jó hír, ugyanakkor bár a legtöbb vakcinának jó a hatékonysági mutatója, képtelenség száz százalékos hatékonyságú oltóanyagot fejleszteni. Így az idősebb rokonok mindenképpen veszélybe kerülnek, még ha minimálisan is, a szociális érintkezések miatt.

A szakértők egybehangzóan azt mondják, hogy el kell érni legalább egy minimális fokú nyájimmunitást. Ezzel minden probléma nélkül vissza lehet térni a régi életünkhöz, beleértve a rokonlátogatásokat is.

Az alacsony kockázatú, például szabadtéren megrendezett kiscsoportos találkozások a vakcinázott időseknek már elég biztonságosak lehetnek. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a 16-18 éven aluliaknak még mindig nem engedélyezték egyik vakcinát sem. Nekik pedig jellemzően nagyobb az ismerősi körük – onnan hazahozhatják a vírust a nagyinak, akinek még mindig van némi esélye elkapni.

De az idősebbek találkozhatnak olyan idősebbekkel, akiket már beoltottak, ez már elég veszélytelennek számít. Így legalább az elmondható, hogy egy minimálisan javulhat a szociális helyzetük még akkor is, ha a hagyományos családi látogatás még jó néhány hónapig elég kockázatos a számukra. Szerencsére jön a jó idő, így a szabadtéri találkozás egyre inkább megoldható lesz tavasszal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek