Koronavírusos óvodai dolgozók Kópházán, bezárt iskolai konyhák Sopronban

Levélben foglalták össze kérdéseiket a kópházi szülők, miután az óvódát be kellett zárni a COVID-fertőzések miatt. Sok a kérdés és a félteértés - nemcsak Kópházán.

A kópházi Nakovich Mihály Általános Iskola és Óvoda kisgyeremekes részlegén február 11-én tartották a farsangot. Másnap az óvodavezető nem ment dolgozni, betegségre hivatkozva. 2021. február 15-én már kész tényként tudták az intézményben, hogy a hiányzásának az oka, nem más mint a koronavírus - írták levelükben a kópházi szülők. A szerkesztőségünknek küldött e-mailt az óvoda Szülői Munkaközössége nevében írták alá, s levélváltáskor kifejezetten kérték: ennél több ne is legyen említve a cikkben. "Vannak olyan tagok közöttünk, akiknek az óvodás korú gyermekeik mellett kisebb csemetéjük is van, akik a későbbiekben ebbe az intézménybe fognak majd járni. Emiatt is kellemetlen a nevek említése, a későbbi konfliktusok miatt" - írták. Vagyis a bizalom nem rendült meg az intézményben. A minénkben viszont kissé, később ugyanis kaptunk a az iskolai és óvodai szülői munkaközösségek elnökeitől is levelet, amelyben határozottan leszögezték, nem az SZM írta a panaszt. Végül is nem ez a lényeg, hiszen nekünk bármelyik olvasó írhat, a háta mögött álló szervezet nélkül is...

Amiért a nyilvánossághoz fordultak, az elsősorban az, hogy az óvoda a megbetegedést követően is tovább működött, mindenféle intézkedést mellőzve. Később kiderült, hogy az iskola dolgozói között is van koronavírus által fertőzött. 2021. február 18-án a reggeli órákban, vagyis egy héttel a farsangi mulatság után tájékoztatták a szülőket szóban; lehet, hogy a nap folyamán bezárják az iskolát és az óvodát is, de még várják a Járási Hivatal válaszát a teendőkről. Délben megszületett a döntés: 19-én (pénteken) és február 22-én (hétfőn) nem lesz óvodai ellátás, mivel elkezdik megvizsgálni, hogy a többi óvodai dolgozó között is van-e fertőzött beteg. A szülők február 18-án délután kaptak egy levelet a Járási Hivataltól, hogy az óvodás gyermekük házi karanténban van, 2021. február 11-től, február 21-ig. Vagyis visszamenőleg! A visszadátumozás oka, hogy ezen a napon volt utoljára munkában az első fertőzött óvónő.

"Azóta az iskola igazgatója, aki a közös intézmény együttes vezetője, tájékoztatta a szülőket, hogy az óvoda szinte teljes dolgozói létszáma, egy-két dolgozót leszámítva, de szinte az összes óvónő koronavírussal fertőzött. Valamint, ezen a héten nem lesz nyitva az óvoda egyáltalán, mivel nincs egészséges és elegendő nevelő az intézmény működtetéséhez. Egyetlen egy óvónő tesztje lett negatív" - írták a szülők akik megkeresték a Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályát is. "Tájékoztattak minket többek között arról is, hogy az intézményben - a dolgozók saját bevallása alapján - nem tartották be a vírussal kapcsolatos előírásokat és a napi munka folyamán nem viseltek maszkot" - állítják a levélírók, hozzátéve az elmúlt napokban az ovisok családjaiba is megjelent a vírus. Van, ahol a szülők is elkapták, közöttük terhes kismama is.

A szülők azt nem értik, hogy miután egyértelmű lett az első óvónő betegsége, miért nem tesztelték le az óvoda összes dolgozóját? Miért működhetett tovább az óvoda még négy napon keresztül? Az óvodavezető, az iskola igazgatója vagy az intézmény fenntartója, a Kópházi Horvát Önkormányzat miért nem cselekedett időben?

Utóbbi kérdéseket fogalmazná meg helyükben a legtöbb a szülő, pedig a válasz tulajdonképpen rövid és egyszerű: mert az oktatási intézmények vezetőinek, sőt, a fenntartóknak sincs jogköre intézkedni!

De elmagyarázza ezt a kópházi eset példáján az iskola igazgatója, Sárközi Ágnes is. Szerkesztőségünknek küldött válaszát változtatás nélkül közöljük:

A kópházi iskola a magasból.
Forrás: az iskola honlapja

" Szomorúan olvastam e-mailjüket, amelyben arról tájékoztatnak minket, hogy valaki az iskola és az óvodai szülői munkaközössége nevében megkereste Önöket problémájával, mely a járványhelyzettel kapcsolatos intézkedéseket kifogásolja az intézményben.

Kétszeresen vagyok szomorú. Először azért, mert a két szervezett elnökével történt egyeztetés után nyilvánvalóvá vált, hogy ők semmilyen levelet nem írtak, így a valóságban a levélíró(k) visszaélt az óvodai és az iskolai szülői szervezet nevével. Ez már első körben felvet etikai kérdéseket. Másodszor pedig azért, mert a levélíró nem megoldani akarta a problémáját-hiszen akkor valamelyik vezetőhöz vagy a fenntartóhoz fordult volna- szándéka csakis a rosszhírkeltés és a bajkeverés lehetett.

Hová jutunk ezzel a mentalitással?

Nézzük át akkor a történteket időrendben, és vessük össze a levélíró állításaival !

A kópházi óvodában 2021. február 11-én, csütörtökön volt farsang, pénteken pedig az óvónők egy egésznapos digitális konferenciába kapcsolódtak be, melynek témája a korai fejlesztés, gondozás volt. Az óvónők beosztották egymás között, hogy ki, mikor kapcsolódik be az előadásokba, melyet az óvodavezetői irodában néztek. Ekkor még megbetegedésekről szó sem volt, az óvodavezető is dolgozott.

2 021. február 15-én hétfőn a vezető óvónő már nem jött dolgozni, mert nem érezte jól magát. A háziorvos kedden kért számára tesztidőpontot. A tesztelés 2021. február 17-én szerdán megtörtént, a pozitív eredményről a szülőket a messenger-csoporton keresztül még szerdán azonnal tájékoztatta. A pozitív eredményről a NÉPEGÉSZSÉGÜGYET és az EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁT is tájékoztatta írásban az intézményvezető (az óvoda és az iskola vezetője, azaz az iskolaigazgató). Tehát nem igaz a levélnek az az állítása, hogy „pénteken az óvodavezető nem ment dolgozni, betegségre hivatkozva”, és az sem 15-én már tudták, hogy koronavírusos .

A két hivatal 2021. február 18-án, csütörtökön kontaktkutatást végzett, azaz próbálta felderíteni, kik a szoros kontaktok. Mivel az óvónők gyakorlatilag minden csoportban voltak, mivel egymást helyettesítették, ezért a népegészségügy úgy ítélte meg, hogy minden csoport érintett, és telefonon tájékoztatták a vezetőt, hogy hétfőig karantént rendelnek el. Erről az intézményvezető még aznap tájékoztatta a szülőket. A járványügy gőzerővel nekiállt a kb. 80 határozat elkészítésének, melyeket folyamatosan küldtek a szülőknek, ahogy elkészültek. A levélíró által felvetett kifogás, hogy febr. 11-től visszamenőleg indították a karantént – a népegészségügy eljárásrendje alapján történt (azaz, attól a naptól számítják a 10 napos karantént, amikor a fertőzött személlyel utoljára találkoztak a gyerekek).

Az EMMI 2021. február 19-én küldte meg határozatát az óvodában elrendelt rendkívüli szünetről február 19-ére és 22-ére.

Tehát az óvoda az eljárásrendnek és a hatályos jogszabályoknak megfelelően volt nyitva, és zárt be a karantén idejére. 2021. február 19-én, pénteken és másnap szombaton is több óvodai dolgozó tesztje lett pozitív, ezért az óvodavezető tájékoztatta a szülőket, hogy a hatóságok valószínűleg meghosszabbítják a karantént, tehát erre számítsanak. Nem igaz a levélíró állítása, hogy egy dolgozó lett negatív-mindenkinek a tesztje pozitív lett!

Az intézményvezető/igazgató vasárnap, 2021. február 21-én írásban tájékoztatta a NÉPEGÉSZSÉGÜGYET és az EMMIT az újabb pozitív teszteredményekről. 22-én, hétfőn az EMMI már reggel egyeztetett is és az egész hétre rendkívüli szünetet rendelt el. Erről az óvodavezető azonnal tájékoztatta a szülőket. A határozat 2021. február 23-án, kedden érkezett meg írásban, melyet azonnal továbbítottunk a szülőknek. A járványügy pedig ismét elkezdte a karantén-határozatok kiküldését .

Az az állítás sem felel meg a valóságnak, hogy az óvodai dolgozók jogszabályt sértettek azzal, hogy nem hordtak maszkot. Az intézmény az Oktatási Minisztérium által közzétett (és a szülőknek elektronikus úton továbbított!) eljárásrend alapján működik, melynek linkjét a szülők még ősszel elektronikus úton megkapták. (2.4. „Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.”) Tehát sehol sem szerepel, hogy az óvónőknek maszkot kell hordaniuk. Döntésük alapján, amikor a gyerekeket a szülőktől átveszik, illetve kiadják, akkor maszkot hordanak, egyébként pedig nem, mivel ezzel nem szeretnék megijeszteni a gyerekeket.

Sajnos, nagy gond az is, hogy a szülők nem eléggé tájékozottak, illetve a kapott tájékoztatókat nem olvassák el elég alaposan. Tudniuk kellene, hogy az iskola igazgatójának és az óvoda vezetőjének SEMMILYEN HATÁSKÖRE NINCS a járványveszéllyel kapcsolatban! A karantént csak a NÉPEGÉSZSÉGÜGY rendelheti el, a rendkívüli szünetet/digitális tanrendet pedig az EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA! Tehát semmiképpen sem az intézmény. Az érintett hivatalok pedig alapos tájékozódást követően döntenek és hoznak határozatot. Ez felelősséggel járó munka, melyet nem lehet 5 perc alatt elvégezni!

Nem tudom, mit lehetne-lehetett volna még tenni. Azt biztos nem, hogy fél-vagy vélt információkra támaszkodva elégedetlenséget szítani és vádaskodni. Ismét bebizonyosodott, hogy a legrövidebb út az egyenes. Talán ezen kellene néhány szülőnek járnia! "

Fentiekből többek között az is egyértelmű, hogy a szülők és a pedagógusok számára is nehéz ez az időszak, az álláspontok nem mindig egyeznek, de a precíz kommunikáció mégiscsak segíthet a problémákon. Nem a kópházi intézmény az egyetlen, ami ilyen gondokkal küzd, hiszen a COVID ott van mindenütt, pozitív fertőzött gyerek vagy felnőtt szinte mindenhol akad. A Hunyad-iskolában a konyha, az Orsolyában ugyancsak az étterem van bezárva megbetegedések miatt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek