Jön a Johnson & Johnson vakcinája, amit csak egyszer kell beadni

Napokon belül megkapja az engedélyt. Ez lesz a negyedik nyugati szer.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) szakember-tanácsadói a mai napon ülnek össze, hogy véleményt mondjanak a Johnson & Johnson Covid-vacinájáról.

A Reuters úgy tudja, a zöld jelzés biztosra vehető, így a testület néhány napon belül hivatalosan is rábólint a szerre, ami a harmadik jóváhagyott oltóanyag lesz az USA-ban (a másik kettő a Pfizer és a Moderna), és újabb fegyvert jelent a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A Johnson & Johnson vakcinájának különlegessége, hogy egy adag is elég belőle, nincs szükség második oltásra, ami jelentősen megkönnyíti a szervezést.

Johnson & Johnson

Hátránya viszont, hogy az eddig mért hatékonysága átlagosan mindössze 66 százalék, de ez az érték nagy szórást mutat a földrajzi helyeket tekintve: az USA-ban például - 28 nap után - 72 százalék volt a hatékonysága, miközben Dél-Afrikában csak 64 százalék.

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy 44 ezer emberen tesztelt a Johnson & Johnson-vakcina 100 százalékban (!) megakadályozta a kórházba kerülést, és egyetlen elhunyt sem volt a beoltottak között.

Az FDA engedélye szinte minden alkalommal iránymutatásként szolgál a világ többi országa számára is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek