Felfüggesztett börtönt kapott az autós, Szombathelyen ráhúzta egy biciklisre a kormányt

Akár precedensértékűnek is tekinthetjük az ügyet.

A Szombathelyi Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt egy év, végrehajtásban három évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 180 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte azt az autóst, aki egy kerékpárossal került összetűzésbe, aminek a vége az lett, hogy a biciklis egy álló személygépkocsi hátuljának ütközött.

A törvényszék közleménye szerint a vádlott még 2021 szeptemberében Szombathelyen közlekedett egy körforgalomban a személygépkocsijával, amikor az ugyancsak ott, a kerékpárján fenn ülve közlekedő sértettel – egy a vádlott által vitatott közlekedési helyzet miatt –, szóváltásba került.

A sértett kerékpárjával kihajtott a körforgalomból, a vádlott pedig személygépkocsijával követte őt, majd a 4,2 méter széles – menetirányuk szerinti – jobboldali forgalmi sávban a kerékpáros mellé hajtott és a lehúzott ablakon keresztül folytatták a vitát.

Ezt követően

a vádlott a személygépkocsiját szándékosan jobbra, a kerékpáros sértett felé kormányozta,

aki előbb a bal kezével a személygépkocsi tetején próbált megtámaszkodni, azonban elveszítette az egyensúlyát, letért az úttestről a menetiránya szerinti jobb oldalon, és egy ott várakozó személygépkocsi hátuljának ütközött.

A vádlott személygépkocsijával a Kiskar utca irányába elhajtott a helyszínről. A sértett sérülést nem szenvedett.

A fenti büntetés mellett a bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, a pártfogó felügyelet céljának elősegítése érdekében pedig külön magatartási szabályként előírta, hogy a vádlott köteles alávetnie magát rendkívüli PAV vizsgálatnak.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, az ügyész jogorvoslati nyilatkozatának megtételére három napot tartott fenn, így a döntés még nem jogerős.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek