Figyelmeztetést adtak ki Szicíliában, ébredezik az Etna

A szicíliai katasztrófavédelem riasztás előtti fokozatra emelte a készültséget a vulkáni aktivitás miatt.

A több mint háromezer méter magas vulkán egyik délkeleti kráterből hajnali fél ötkor kezdett kilövellni az izzó láva - írja az MTI.

Az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) mérései szerint a kitörés erőssége közepes és erős között mozog. A vulkáni aktivitást a helyiek is érzékelték, beszámolóik szerint az Etna "felmordult" , és a sötétben Cataniából jól látszott az ég felé törő tűzpiros lávanyelv.

Európa egyik aktív vulkánja november 12-én ébredt fel ismét, és azóta szünet nélkül köpködi ki magából a lávát, hamut és a füstöt.

Etna
MTI

A hajnalban kezdődött vulkanikus tevékenység azonban az utóbbi tizenkét nap legerősebbje volt, így a helyi katasztrófavédelem riasztás előtti készültséget rendelt el.

A vulkán csúcsának környékét lezárták a látogatók előtt, és egyeztetést tartottak a térség polgármestereivel. A következő órákban jelentős mennyiségű hamu fedheti be a környékbeli városokat és településeket, Catania repülőtere egyelőre akadálymentesen működik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek