Kétmillió forintot emeltek le a csalók egy gyanútlan soproni nő számlájáról

Egyre kifinomultabb eszközökkel dolgoznak a kiberbűnözők.

Egy soproni hölgyet ismeretlen férfi azzal keresett meg telefonon, hogy egy nyereményjátékon 1,6 millió forintot nyert – közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A csaló azt állította, az asszonynak csupán egy kérdőívet kell kitöltenie ahhoz, hogy a nyereményét megkapja. Az ismeretlen ehhez még segítséget is ígért, majd

a sértettet rábírta arra, hogy lépjen be az Anydesk nevű alkalmazásba.

Ezt a gyanútlan nő meg is tette.

A telefonáló kérdéseire az asszony azt is elárulta, hogy melyik banknál vezeti folyószámláját, majd útmutatás alapján lefényképezte bankkártyája mindkét oldalát.

Egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak
TM/Nyugat.hu

A hölgynek pár perc múlva gyanússá vált a beszélgetés és férje telefonjáról felhívta a bankot. Miután onnan nagyobb pénzmozgásról értesítették, azonnal letiltotta a számláját, de mint később kiderült, arról addigra már közel kétmillió forintot emeltek le .

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az Anydesk nem először kerül be a rendőrségi hírekbe . Ennek az alkalmazásnak a segítségével távolról is hozzáférhetnek az eszközhöz, látható a képernyő, a fotók, a jelszavak, SMS-ek, üzenetek és szinte minden.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat már tavaly nyáron kiadott egy közleményt , amely az internetes csalók új módszereiről szól, és amiben szintén kitérnek az Anydesk program veszélyeire.

A csalók egyre kifinomultabb módszerekkel dolgoznak. Lapunk a közelmúltban számolt be az internetes emberrablás felbukkanásáról.

Mire ügyeljünk?

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az országos Mátrix Projekt keretében kívánják felhívni a figyelmet az online csalások megelőzésére.

A sértetté válás elkerülése érdekében ezeket tanácsolják:

 • Ahhoz, hogy a számlájukra pénzt utaljanak, Önöknek nincs szükségük semmilyen programra, és a netbanki profiljukba sem kell bejelentkezniük!
 • Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy applikációt a számítógépükre, mobiltelefonjukra, főleg ne egy linkre kattintva!
 • Soha ne küldjék el bankkártyaadataikat, felhasználói azonosítóikat, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
 • Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha túl szép, „visszautasíthatatlan” az ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen!
 • Ha úgy látják, minden óvintézkedésük ellenére becsapták, megkárosították Önöket, azonnal tegyenek feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

  Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Kérjük válasszon:

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Rendőrségi hírek