Megint hamis SMS-ekkel lopnak adatokat a csalók

A Soproni Rendőrkapitányságon több eset miatt is büntetőeljárást rendeltek el.

Több esetben is a Magyar Posta arculati elemeivel visszaélve fértek hozzá bankszámlákhoz az internetes bűnözők.

Az utóbbi időszakban a Soproni Rendőrkapitányságon több olyan eset miatt rendeltek el büntetőeljárást, amikor a Magyar Posta nevében kapott hamis SMS-nek dőltek be a sértettek. Ezekben általában egy csomag meghiúsult kézbesítésének a rendezéséhez kérik az üzenetben megadott linken keresztül történő adatszolgáltatást. Erre kattintva azonban egy adathalász weboldalra kerül a címzett, ezért az itt megadott adatok csalók birtokába jutnak, akik így vissza tudnak élni a bankszámlán lévő pénzzel.

A Soproni Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy ha valaki ilyen gyanús SMS-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta nyilvános, hivatalos telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés. Továbbá gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot a magyartalan megfogalmazás, helyesírási hibák is.

Ha csalás áldozatává vált, azonnal és haladéktalanul hívja számlavezető bankját, illetve tiltsa le bankkártyáját, internetbankját!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Rendőrségi hírek