Negyven éve hajtották végre az első szívátültetést Bécsben

Az osztrák főváros a világ egyik legnagyobb szívtranszplantációs központjává nőtte ki magát és Európa egyik legsikeresebb programját dolgozta ki.

Bő negyven éve, 1984. március 5-én hajtották végre az első sikeres szívátültetést Bécsben. Az osztrák főváros azóta a világ egyik legnagyobb szívtranszplantációs központjává nőtte ki magát és Európa egyik legsikeresebb programját dolgozta ki. A folyamatos újításoknak és új technológiáknak köszönhetően jelentősen javult a transzplantált betegek életminősége is.

40 éve hajtották végre az első sikeres szívátültetést Bécsben.
© Medizinische Universität Wien/APA-Fotoservice/Hörmandinger

A Bécsi Általános Kórház, az AKH Wien és a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien csapata 1984. március 5-én hajtotta végre az első sikeres szívátültetést. Azóta már több mint 1.700 ilyen beavatkozást végeztek, ami évi 40-50 transzplantációt jelent. A bécsi központban nemcsak bécsieket látnak el, hanem egész Alsó-Ausztriából, Észak-Burgenlandból és Felső-Ausztria, valamint Karintia egyes részeiből is ide irányítják a betegeket. De itt gondoznak minden kisgyermeket is, akinek új szívre van szüksége.

Az egyre jobb gyógyszereknek és kezelési lehetőségeknek köszönhetően a betegek egyre később érik el azt az állapotot, amikor már csak egy új szív segíthet, így a transzplantáltak átlagéletkora jelenleg 50 év. 75 százalékuk férfi, 25 százalékuk nő. A legtöbben szívelégtelenség miatt szorulnak új szervre, de a vezető okok közé tartozik a koszorúér-betegség is. A betegeknek átlagosan 6-9 hónapot kell várniuk az új szervre, de ha az Eurotransplant sürgősségi listájának élére kerülnek, akár 10-14 napon belül kaphatnak donorszervet. A betegek egynegyede műszívet kap, ami további éveket adhat nekik és segít áthidalni a megfelelő donorszerv megtalálásáig tartó időt.

Walter Weiss 39 éve él új szívvel.
© Medizinische Universität Wien/APA-Fotoservice/Hörmandinger

A műtétet követő intenzív ellátásnak köszönhetően, amelynek része a betegek pszichológiai támogatása is, a kezdeti 75-ről 91 százalékra nőtt a szívtranszplantáltak túlélési aránya. Míg a 80-as években 50 százalék volt a kilökődés esélye, ez ma 10-12 százalék. A betegek 85 százaléka több mint öt évet él az új szívvel, 75 százalékuk pedig több mint tizet. Walter Weiss 1985-ben ötödikként kapott új szívet Bécsben. „Nekem akkor egy új élet kezdődött. A halál küszöbéről egy csaknem normális életbe térhettem vissza, újra képes voltam mindenre” – meséli.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek