Nem lehet elégszer elmondani: nem minden az, aminek látszik!

Trükkös módszerrel elkövetett csalásokra figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az anyagi javak biztonsága, illetve az áldozattá válás megelőzése érdekében a prevenciós szakemberek fokozott óvatosságra hívják fel a figyelmet:

A trükkös elkövetők különböző módszereket vetnek be annak érdekében, hogy a megszerezni kívánt pénzt bezsebelhessék kiszemelt áldozatuktól. Ennek egyik formája, hogy telefonon jelentkeznek be a későbbi sértetteknél, és banki alkalmazottnak adják ki magukat. Elmondják, hogy a hívott fél bankszámlájához jogosulatlanul hozzáfértek. Tévedésbe ejtik áldozatukat azzal, hogy a számláról idegenek bizonyos pénzösszeget utaltak el. Hosszas beszélgetés során rábeszélik a számla tulajdonosát, hogy a további – idegenek utalásával járó – pénzvesztést meg lehet akadályozni egy letöltött (úgynevezett távoli asztali kapcsolatú) internetes programmal. Amikor ezt a jóhiszemű számlatulajdonos megteszi, a csalók hozzáférnek a bankszámlához, ahonnét ezt követően szabadon utalhatnak át pénzt maguknak.

A csalók felkészülnek a bűncselekmények elkövetésére, így a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan információkat is közölhetnek, amelyek valóban a bankszámlához kapcsolódhatnak!

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

- Ne döntsenek egyedül, minden esetben kérjenek egy kis időt, és azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

- Legyen gyanús, ha telefonon, SMS-ben, e-mailben vagy közösségi oldalon kérik az internetbanki bejelentkezéshez és azonosításhoz szükséges jelszavukat vagy PIN-kódjukat!

- A pénzintézetek e-mailben, telefonon, SMS-ben soha sem kérnek jelszavakat vagy PIN-kódokat, sem más bizalmas adatokat!

- Hívják fel a bankot, amelyre az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

- Soha ne telepítsenek olyan programot számítógépükre vagy telefonjukra, amit nem ismernek, különösen egy ismeretlen kérésére!

- Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal jelentsék be a rendőrségnek!

- Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Rendőrségi hírek