Ötszáz eurót kapnak az Ausztriában rövidített munkaidőben dolgozók

Az osztrák kormány mai döntése meghosszabbítja a járvány miatti Kurzarbeit lehetőségét.

A fertőzések száma és a zárlat miatt a minisztérium és a szociális partnerek megállapodtak a korona-rövidített munkaidő meghosszabbításáról. A különösen érintett cégek továbbra is rövidített munkaidőben maradhatnak 2022 márciusának végéig. Eredetileg az év végén járt volna le az úgynevezett Kurzarbeit lehetősége.

A cégek három hetet kapnak a visszamenőleges kérelem benyújtására is - írja a Heute.at . A támogatás továbbra is teljes egészében elérhető.

A szezonális indulási támogatással az osztrák kormány alapjaiban alakítja át a rövidített munkaidős modellt. Eddig csak azok részesültek kedvezményben, akik a rövidített munkaidő kezdete előtt egy teljes fizetésű naptári hónapon át foglalkoztatták munkatársaikat. Az intézkedés mostantól minden olyan személyre vonatkozik, aki 2021. november 3. és 2021. december 12. között dolgozott. Ezeknél az új kinevezéseknél a munkáltató a bruttó fizetés 65 százalékát kapja az AMS-től, a munkavállaló pedig a teljes fizetését. Ez a szabály legkésőbb 2021. január 31-ig érvényes, kizárólag a szezonális vállalkozásokra és a helyi munkavállalókra.

Ráadásul nettó 500 eurót kapnak azok a munkavállalók, akik 2021 novemberében rövidített munkaidőben dolgoztak, és 2020 márciusa óta összesen tíz hónapig vagy annál hosszabb időre jelentkeztek rövidített munkaidőre. Ezzel az osztrák kormány anyagi segítséget kíván adni. Az intézkedés azokra a rövidített munkaidőben dolgozókra vonatkozik, akiknek az adóalapja a maximális alap 50 százaléka alatt van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek