Védettségi igazolvány: enyém, tiéd, övé

Rengeteg az ellentmondás a védettségi igazolvány körül, pedig napokon belül szükség lenne a pontos szabályokra.

Nyitás, szigorítás, enyhítés, zárás, lockdown, karantén, teszt, vakcina - az elmúlt hónapok leggyakoribb kifejezései. Az ember csak kapkodja a fejét a koronavírus-járvány generálta új szabályok között, még aki napi szinten foglalkozik a témával, az is eltéved néha a rendeletrengetegben. De talán éppen ezért, mert mindig tele van az ember kérdéssel, akaratlanul is belebotlik néhány ellentmodásba. Sőt, időnként hasra is esik bennük.

Ilyen ez a védettségi igazolvány is. Mert teszem fel elmegyünk étterembe. Akkor elénk áll a felszolgáló, és udvariasan kéri a védettségi igazolványt. Jó honleányként nyújtom is, de mi van, ha én is kiváncsi vagyok az övére? És mi van, ha nincs neki?

És mi van, ha nincs védettségi igazolványa a szakácsnak, a konyhalánynak, no meg a mozis jegyszedőnek, a színésznek, a zenésznek, a tárlatvezetőnek, vagy a pedagógusnak, netán az asszisztensnek. Sőt, az orvosnak. Hiszen oltásra nem köteleztek senkit, elméletileg ilyen is lehet (van).

A rendelet szerint, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, nem veheti igénybe az éttermek belső tereit, a szállodák szolgáltatásait, nem mehet színházba, moziba, uszodába, edző- és fitnesztermekbe, kulturális és sportrendezvényekre.

Sopron gazdaságának nem fog jót tenni, ha már az ingázók sem költhetik el itt a pénzüket. Akik kinti munkahelyükön kapták meg a vakcinát, egyelőre nem kapnak itthon igazolványt . Ők gyakorlatilag nem ülhetnek be étterembe, moziba, stb.

Ráadásul az osztrákok sem jöhetnek egyelőre. Illetve jöhetnének harminc kilométerre a határtól huszonnégy órára, de a saját országuk szabályai miatt vissza csak karaténon keresztül vezet az út. Már hivatalosan, ugye. De tömegesen nyilván nem vállalják a rizikót.

A háttérben a politika biztosan dolgozik, mert napok, sőt, akár órákon belül kiderülhet, hogy megvan a négymillió beoltott, az ígéret szerint további nyitások várhatók. Ez jól hangzik ugyan, csakhogy a szabályok erősen elmaradtak az ígéretek mögött. Mert az oltás nem kötelező, az egészségügyi adatok szupertitkosak, s nemcsak az nem világos, én mit kérdezhetek ha megyek valahova, az sem, hogy például egy munkáltató megkérdezheti-e: Önnek van védettségi igazolványa?

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek