Szögre akasztotta a slusszkulcsot és állatainknak ad végső tisztességet

Harminckilenc év után hagyott fel a taxizással Sopronban Gál Zoltán. Már egy ideje fontolgatta, hogy hatvanhoz közel váltania kellene, végül a Covid megadta a kegyelemdöfést. Vagy inkább a kezdő lendületet...?

Új fejezetet nyitni az ember életében nem olyan könnyű, pláne, ha az ember már nem húsz éves. Gál Zoltánt is úgy ismerte fél Sopron, mint aki kimosolyog a taxi ablakából, márpedig aki kocsiban tölti az életét, nehezen engedi el a kormánykereket. Gál Zoltán megtette. Szögre akasztotta a sluszkulcsot és új vállalkozásba kezdett.

Gál Zoltánnak is újra kellett fogalmaznia az életét, de volt ereje hozzá.

- A koronavírus-járvány első hulláma alatt gyakorlatilag alig volt munka, valamennyire a kényszer vitt rá a lépésre, de valójában már régóta foglalkoztatott a váltás gondolata. A taxizás sem volt már az, amiben én még örömet lelhettem volna. Így aztán vettem egy nagy levegőt és belevágtam. Azt hiszem a környék első kisállathamvasztója vagyok - mondja Gál Zoltán. Édesapja állatorvosként dolgozott évtizedeken keresztül, talán innen jön az érzelmi szál az ötlethez...

- Skóciából származik a berendezés, a legmodernebb EU-szabvány hamvasztó. Közel tízmillió forintba került az infrastruktúra, úgyhogy van benne rizikó. Nyugaton ez már hétköznapinak számító eljárás és keresett szolgáltatás, nálunk még gyerekcipőbe jár, bár egy ideje már itthon is elérhető. Azt gondolom, egyrészt a velünk élő háziállataink is megérdemlik a tisztességes eljárást haláluk után, másrészt sok gazdi számára jelent megrázkódtatást, lelki terhet a kedvenc elvesztése, és rajtuk is segíthetek. Lehet ezt emberségesen és lelkiismeretesen csinálni: lehetőséget adva az elengedésre. Annak, aki évekig velünk élt a lakásban, egy tisztességes búcsú kijár. Sokaknak pedig az egyetlen normális lehetőség, mert mit lehet tenni az ötödik emeleten egy halott állattal - sorolja az indokokat Gál Zoltán. Megrendelői egy urnában kapják vissza egykori kedvencük hamvait, amit eltehetnek vagy elszórhatnak.

Persze kérdés, hogy az állattartóknak vajon hány százaléka áldoz arra, hogy egykori kedvence ne egy nejlonzacskóba végezze a hátsó kertben vagy még rosszabb helyeken... Szegeden Balogh Csaba évek óta üzemelteti már kisállathamvasztóját és az ő tapasztalatai megnyugtatóak Gál Zoltán számára is. Ember és állat között a kötődés, az érzelmi kapocs nem múlik el egyik napról a másikra, és a felelős gazdi az állat halála után is felelős gazdi marad. Nem is hinné az ember, kiknek-miknek kértek már hamvasztást a kutyák, macskák, hörcsögök, kanárik mellett. Igenis meg lehet kedvelni egy sünit, mókust vagy akár egy levelibékát annyira, hogy a búcsúnak is méltónak kell lennie ehhez a kapcsolathoz. Hiszen a szeretet nem válogat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű