Alighogy elfogadták máris hamisítják az osztrák zöldigazolványt

Nagyon hihető képet mutat a csalás, nehéz lesz megkülönböztetni a valóditól.

Ausztriában, mint azt az enyugat.hu is megírta , hamarosan bevezetik a „zöld bérletet”, amelynek célja az éttermekhez, fodrászokhoz és más testbarát szolgáltatásokhoz való hozzáférés megkönnyítése. Az úgynevezett zöldigazolvány csak június elejétől áll rendelkezésre, de máris hamisítják és terjesztik az illegális változatát.

A zöldigazolvány segítségével könnyen bizonyítható, hogy valakit beoltattak-e, felépült-e vagy teszteltek-e a koronavírus ellen. A trueaustrian „Corona Green Pass Austria”, amelyet jelenleg a közösségi médián és a WhatsAppon keresztül terjesztenek, ugyanezt ígéri - figyelmeztet az ORF .

Aki megnyitja a hirdetésben megadott linket, először egy weboldalon utasítást kap szoftver telepítésére. A kezdőképernyőn van egy alkalmazás, amelyet a böngészőn keresztül lehet megnyitni. A következő lépésben a felhasználók megadhatják a nevüket, a társadalombiztosítási számukat és az oltással, a teszttel vagy a helyreállítással kapcsolatos információkat. Ezután QR-kódot kapnak, ami hozzáférést ígér számukra éttermekhez, szabadidős létesítményekhez és szolgáltatásokhoz.

A Watchlist Internet tesztelte az alkalmazást, és érvényes QR-kódot kapott, bár sem a beírt név, sem a társadalombiztosítási szám nem volt valós. Ennek ellenére az alkalmazás jelezte, hogy a felhasználó megbetegedett a Covid-19-ben, és most felépült. Mivel úgy tűnik, hogy az alkalmazás nem működik megfelelően, a Watchlist Internet feltételezi, hogy a személyes adatokat, például a társadalombiztosítási számot ellopták.

Aki a figyelmeztetés ellenére használja az alkalmazást a gasztronómiai és szabadidős létesítményekhez való hozzáférésért, felelősségre vonható. A dokumentumok hamisítása több ezer eurós pénzbírsággal vagy egy évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat.

A csalással generált QR-kódot beolvasó szolgáltatók számára a hamisítás első pillantásra nem ismerhető fel. Az alkalmazás anonimizálja az utó- és vezetéknevet, még akkor is, ha az adatokat helyesen adták meg, és a társadalombiztosítási szám helyett csak a születési év egy része jelenik meg. Ugyanúgy, mint a hivatalos teszt-megerősítések. Utóbbiaket viszont egy gv.at címmel rendelkező webhelyen teszik közzé.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek