Megindokolta a NIF miért nem épült járda az M85 balfi csomópontjában

Röviden: mert a szabályzat nem írja elő, eddig sem volt, következésképpen nem is kell.

Az M85-ös és a Balfra vezető főút keresztezi egymást, a főútat hídon vezették el. A környéken lakók meglepődve tapasztalják, hogy sem a hídon, sem a két körforgalom közötti szakaszon nem épült járda, csak kerékpárút. A Fehérúton élőknek jelenthet ez majd problémát, no és a kerékpárosoknak, akik biztosan találkoznak majd gyalogosokkal. A kérdésünk, hogy mi az oka annak, hogy nem épült járda? Illetve az önkormányzattal volt-e esetleg egyeztetés ebben a kérdésben?

Olvasóink ezzel kapcsolatos kérdéseivel egyszer már foglalkoztunk , de csokorba gyűjtve elküldtük a NIF Zrt.-nek is - úgy két hete. Megérkezett a válasz.

"Az M85 autóút részeként megvalósított Balf csomópont tette szükségessé a 8518 sz. közút vonatkozó szakaszának korrekciós átépítését. Az M85 autóút csomópont és a 8518 sz. út korrekciós szakasz megépítésével - a régi, korszerűtlen útszakaszt kiváltva – új, közvilágítással ellátott, 2x1 sávos útszakasz, 2 körforgalmi csomópont és egyoldali kétirányú kerékpárút valósult meg. A közlekedési létesítmények tervezése a távlati fejlesztési célokat figyelembe véve, az érintett szervezetek bevonásával, a kapcsolódó jogszabályok és a vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások betartásával történt.

Az érintett útszakaszon megépült két új körforgalomi csomópont és híd külterületen található, így a vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások szerint önálló gyalogosközlekedési létesítmény - mint ahogy az átépítést megelőzően, a régi útszakasz mellett sem volt - nem került sem tervezésre, sem kiépítésre.

A gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok alapján (a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM rendelet (továbbiakban: KRESZ.) 21. § (1) bekezdése) a gyalogosok alapvetően járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

Összességben úgy gondoljuk, hogy az eddigi állapot helyett a gyalogosok közlekedése szempontjából is egy biztonságosabb összeköttetés valósult meg a Fehér út környéki zártkerti rész és Sopron belterülete között" - írta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek