Olvasónk embercsempésszel és menekültekkel találkozott Sopronkövesdnél, megírta érzéseit

Fiatal anyukaként nagyon megijedt. Arra a talán furcsa kérdésünkre is válaszolt, hogy miért és mitől félt.

- Olvastam a sopronkövesdi határnál éjjel elfogott embercsempészekről, illetve migránsonkról - írta levelében olvasónk, azt kérve, hívjük fel a környéken élők figyelmét a nagy mozgásra, fokozott figyelemre. Nevét aláírta, ezzel is vállalva sorait, ugyanakkor azt kérte, azt ne hozzuk nyilvánosságra. Miután a téma egyrészről megosztó, másrészről esetleg tényleg veszélyt rejt magában, tiszteletben tartjuk a kérését.

"Leírom a velem történteket. Vasárnap ebéd után, 12.30-kor indultam biciklivel Sopronkövesdről a nikitschi határ felé. A régi eperföld után, a lapban egy autó állt meg mögöttem... Rossz érzés fogott el... Hátrapillantva egy férfi vezetőt láttam, aki lefele néz, s azt, hogy nem magyar s nem osztrák a rendszám. Félelmemben nem jegyeztem meg. ZR vagy ZG vagy ilyesmi...

A kanyartól még egyszer visszapillatva láttam, hogy 3-4 (vagy ki tudja mennyi) migrans szállt ki az autóból s indul a határ felé. Siettem, hogy szólok a határt védő katonáknak. Nagyon féltem... Katonák sehol, senki sehol... Nagy sebességre kapcsoltam, mellettem, libasorban 8 férfi gyalogolt a határ felé. Az embercsempész lassan haladt előttem kb. kétszáz méterre Sopronkövesd irányába. Ijesztő volt egyedül, nőként. Remegve tekertem hazáig. Két kisgyermek várt itthon."

Olvasónk megírta, hogy hazaérve értesítette a rendőrséget, később az önkormányzatot is. Azután megállapította: "Ismerve a habitusukat, mondhatom szerencsém volt! Azért osztottam meg a történetem, hogy sokakhoz eljusson, s figyeljenek, ne hagyják a szülők fiatal lányaikat egyedül arrafelé futni, biciklizni! Úgy gondolom közös érdeke az embereknek a biztonság, a megelőzés."

Megkérdeztük bántották-e, tettek-e bármi fenyegetőt, mozdulatot vagy akár csak egy rossz pillantást felé. Erre a kérdésre is megjött a válasz:

"Miért féltem? Nem bántottak, az egyikük intett. Pár méter volt az erdő,a határ. Kiszámíthatatlanok, azért... Rengeteg esetben molesztálják a nőket, akár kislányokat. Például Bécsben, Németországban. Az embercsempész, aki pénzért felvesz a kocsijába nyolc vagy ki tudja hány embert az autójába - ő milyen lelkű?Szemtanú voltam, tudta, hogy láttam őket. Azt nem tudhatta, hogy idegességemben a külföldi rendszámot nem bírtam megjegyezni. Bármi történhetett volna. S történhet, ha nem figyelünk egymásra..." - zárult a levél.

Egy kép a rendőrségi archívumból. A nyugati határszélen szinte naponta bővül a gyűjtemény hasonló felvételekkel.
police.hu

A rendőrség szerint olvasónk helyesen cselekedett, hasonló esetben hívni kell a segélyhívót és küldik a járőröket. Azt már mi tesszük hozzá: eddig nem volt arra példa, hogy a menekülők bárkit is bántottak volna. De ne is legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek