Sopronból a Fertő tóra vonattal

A Fertő tó magyar oldalának egyetlen strandja már 3 éve zárva és még legalább 2 évig zárva is marad. Buszjárat most nincs, de minek is, ha strand sincs. Még szerencse, hogy a tó körül másik 8 strand is üzemel, bár tömegközlekedéssel eljutni Magyarországról nem túl egyszerű. Mi azért megpróbáltuk vonattal, és sikerült.

A Fertő tó partján összesen két olyan település van, ahonnan a vonatról leszállva gyalogosan is könnyen megközelíthető a strand. Ezek Nezsider (Neusiedl am See) és Védeny (Weiden am See). Az északi-északkeleti parton található településeken keresztül a Neusiedler Seebahn, azaz a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút jár, ami közvetlen kapcsolatot biztosít Fertőszentmiklóson keresztül. A helyzet azonban sajnos nem ilyen egyszerű.

Keszei László

A legnagyobb probléma az, hogy a vonatok többsége csak Bécs-Nezsider-Pomogy között jár, Fertőszentmiklósig illetve Fertőszentmiklóstól hétköznapokon 5 pár, hétvégente pedig mindössze 3 pár közlekedik. És ezek mindegyike sem biztosít átszállást Sopron felől/felé, néha egy órát is kell várni.

Strandolna? Irány a Fertő! 2020. June 13. 17:56

HÉTKÖZNAPOKON Sopronból Fertőszentmiklósra 05:15, 06:41, 10:37, 15:04, 19:04-kor érkezik vonat, Fertőszentmiklósról Nezsider felé 05:32, 06:52, 12:02, 15:34, 20:02-kor indul vonat. Itt látható is, hogy a harmadik és ötödik időpont esetén közel egy órát kell várni, mégpedig azért, mert a Fertőszentmiklósra Sopronból érkező személyvonat dél után 5 perccel, 20 óra után pedig 1 (!) perccel kési le a Nezsider/Bécs felé induló vonatot. Ugyanez fordítva is igaz, Nezsider felől Fertőszentmiklósra 11:04-kor, 14:54-kor, 17:25-kor, 18:54-kor és 19:54-kor érkezik vonat, míg Fertőszentmiklósról Sopronba 11:20, 15:20, 17:50, 19:20, 20:46-kor indul vonat. A második, a negyedik és az ötödik időpontnál 4, a harmadik időpontnál 5 perccel csúszunk le az optimálisabb átszállásról. Mindez kiküszöbölhető lenne, ha Pomogy és Fertőszentmiklós között a vonatok a felújított pályán végre nagyobb sebességgel közlekednének, ugyanis tapasztalataim szerint még mindig nagyjából azzal a tempóval járnak, amivel a felújítás előtt is, ez pedig összesen 15 perc menetidőt jelent 13 kilométeren.

Keszei László

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Sopron-Fertőszentmiklós között normál magyar díjszabás van, ahogy Fertőszentmiklós és Pomogy/Pamhagen között is, ide viszont pl a MÁV applikációban már nem lehet jegyet venni, a Simple-ben viszont kifejezetten van egy "Fertőszentmiklós menetjegy" nevű, ami 310 forintba kerül. Pomogy és Nezsider között pedig osztrák díjszabás van, ami bizony nem olcsó, de legalább egyértelmű, és a VORAnachB appban meg lehet könnyedén vásárolni.

Na de ennyit a vonatozásról, különben is, a Fertő keleti partján keresztül is lehet utazni, de ott már két átszállással kell számolni, cserébe sokkal több lehetőség van. Nezsiderbe vagy Védenybe érkezvén azért 1-2 kilométer még mindig van a strandig. Dönthetünk, hogy gyalog megyünk vagy igénybe vesszük a Nextbike bérbringa szolgáltatást. Egy óra kerékpározás 1€-ba kerül, tehát nem vészes, érdemes megfontolni. Másik opció a gyaloglás.
Keszei László

Ami a fürdő belépőt illeti:
Nezsiderben egész napos teljes árú jegy 5,70€; 14 órától 4,50€. Gyerekeknek 6 éves korig 2,50€, 14 éves korig 3,60€, diákoknak, nyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek 5€.
Védenyben az egész napos teljes árú jegy 5,50€, 15 óra után 4€. Gyerekeknek 9 éves korig a belépés ingyenes, 10 és 15 éves kor között 3€.

Keszei László

Védenyben még egyelőre nem jártam, Nezsiderről tudok tapasztalatot mondani a stranddal kapcsolatban: szép, igényes környezet, nem túl hivalkodó, nincs csillió medence meg teniszpálya, van viszont kisgyerekeknek pancsoló, mindenki másnak pedig a Fertő tó. Csodát azért ne várjon az ember, ez is csak a Fertő, egy darabig kavicsos, majd kezdődik az iszap. Mindezek ellenére kellemesen el lehet itt tölteni az időt, lehet szörfdeszkát bérelni, a nyárfák alatt árnyékot is talál az ember. Ha pedig táplálékot szeretnénk bevinni, vagy egy hűsítő italt meginni, van büfé, jégkrémes, a strand területén kívül pedig több étterem és kávézó is, például a közismert Mole West, amiről egyszer a Kisalföld azt hitte , hogy ez a település neve.

Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek