Kormányinfó: megtudtuk, hogy Orbán Viktor holnap bejelent

Illetve azt, hogy mi alapján jelent be – itt vannak a tények.

A szerdai kormányülésről tájékoztatott Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón. Itt elhangzott:

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból. A két oltással rendelkező emberek arányát tekintve továbbra is második Európában. Bőségesen van oltóanyag, a kormány mindent megtesz, hogy az oltottság aránya emelkedjen. A magas átoltottság miatt nem jelent még meg a vírus negyedik hulláma, ez azokat éri döntően, akiket nem oltottak be. Csak akkor utazzanak külföldre, ha mindkét oltást megkapta.

A döntéseket Orbán Viktor jelenti be a péntek reggeli interjújában, előtt még ma az operatív törzzsel egyeztet. Az egyik ilyen téma a harmadik oltás kérdése, a másik az oltás kötelezővé tétele. Meg kell vizsgálni, hogy bizonyos területeken kötelezővé érdemes-e tenni. A harmadik annak a kérdése, hogy mit lehet tenni a 60 év feletti és a 12-15 év közötti korosztály magasabb oltása érdekében. Utóbbiban ez csak 12 százalék. A delta variáns a 60 év felettiekre a legveszélyesebb, ezért az ő oltásuk ügyében is tesz majd bejelentést a miniszterelnök.

A Semmelweis Egyetem kutatásából egyértelműen kiderül, hogy minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag esetén a védettség legalább 96 százalékos. A leghatékonyabb az a Szputnyik V, amely nem rendelkezik sem a WHO, sem az EMA engedélyével. Azon vakcinák esetében, amelyek nem termelnek antitestet, 88 százalékban szintén védelmet nyújtanak – állapította meg a vizsgálat. Mindenki oltassa be magát, hatféle vakcina közül választhat.

Magyarország érdeke az uniós tagság, ugyanakkor negatív fejlemény, hogy az unió egymással össze nem függő ügyeket összekapcsol, a gyermekvédelmi törvény ügye nem függhet össze a helyreállítási alappal, az abban lévő pénz jár a magyaroknak. A tárgyalások jelenleg is folynak, az Európai Bizottság elnöke már látogatási időpontot is kért, de most visszakozott.

Ez az árukapcsolás tönkre fogja tenni az EU-t, mert ez bárki ellen alkalmazható lesz. A gyermekvédelmi törvényen nem hajlandó a kormány változtatni. A gyermekek szexuális nevelése a szülőkre tartozik, ebből nem akarunk engedni. A nemzeti konzultáción erre is választ vár a kormány, 3,8 millió ívet már postáztak.

A kormány fontosnak tartja a kibocsátáscsökkentés globális kezelését, különösen azért, mert az EU az összes kibocsátás hét százalékárt felel. Célkitűzésként a jelenleginél nagyobb célokat is támogat, de a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be. Olyan megoldást választana az unió, amely az emberekkel fizettetné meg a költségeit, ezt a magyar kormány nem támogatja, és miután egyhangú döntésre van szükség, ezért a magyar kormány ezt nem fogja megszavazni.

A gazdaság újraindítási operatív törzs javaslatait elfogadta a kormány az építőanyag-piacról, a közbeszerzések felgyorsításáról. A külföldi tulajdonban lévő vállalatok az eddigi 10 helyett 20 százalékban alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat – foglalta össze az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet