Segítségre várnak a Kallómalom utcaiak

A víz nagy építőmester, csak nem mindig oda rakja az anyagot, ahova kellene. A soproni Kallómalom utca jó példa arra, hogy ha nem megfelelő a csapadékvíz-elvezetés, akkor bizony járhatatlanná válhat az út...

Közel százan használjak napi szinten a Kallómalom utca gidres-gödrös, kimosott, eredetileg döngölt, aztán murvás, most leginkább felismerhetetlen összetételű útját. A Pozsonyi úti építkezés miatt az elmúlt hetekben ráadásul megnőtt a forgalom; teherautók és személykocsik egyaránt erre keresik az egérutat az útépítés és a kocsisor miatt. A részben már külterületre nyúló utcában szép kertek és házak állnak a takaros telkeken, de megközelíteni őket csak egyesbe kapcsolva, a tengelytörést kockáztatva lehet.

Bár a fotó nem adja vissza tökéletesen az állapotokat, azért látszik, hogy gumiszaggató a helyzet.
Enyugat.hu

- 2004 óta van meg itt a telkünk és nagyon szeretünk itt. Akkor még murvás volt ez az utca, de az ingatlanulajdonosok igyekeztek karban tartani. Aztán egyre többen lettünk, és a víz is egyre nagyobb kárt tett. Az Aranyhegy beépítésével pedig mind' rosszabb lett a helyzet - vezet végig a bokatörő úton Majsa Lászlóné. Szószólójává vált az utcabelieknek, évek óta írja a leveleket az önkormányzatnak, tisztségviselőknek.

- A felső szakaszon néhány éve épült árok, de az útnak padkát raktak, ami magasabb, mint kellene, a víz el sem ér az árokig. Mivel a Kallómalom utca felé lejt az egész hegyoldal, itt hömpölyög le a víz. De tényleg hömpölyög. És visz magával mindent... Néhány éve még az út melletti homokbánya fala is beomlott, nyilván azt is a csapadék kezdte ki, ami odafolyt. Most is itt van a tábla: omlásveszély - mutatja a bokrok mögötti feliratot Majsa Lászlóné. Közben leérünk az utca végére, ahol hirtelen vadonatúj aszfaltra lépünk. Egy rövid szakaszon - itt, ahol már nincsenek sem kertek, sem lakók - aszfaltos út fut a föléje épült M85-ös alatt. De csak akkora részen, ami a gyorsforgalmiról is látszik...

Az utca végén aszfalt. Út a jövőbe?
Enyugat.hu

- Nem reméljük és nem is kívánjuk, hogy ezen a félig külterületi részen az önkormányzat ilyen drága aszfaltos utat építsen, mi kiegyeznénk a murvás, döngölt utcával is. Csak a vízelvezetést kellene megoldani, mert ha esik, ha nem, már csaknem járhatatlan az utcánk - foglalta össze a lényeget Majsa Lászlóné. Azt mondja, a jövőt illetően optimista, mert egyszer csak meglátogatja őket egy illetékes, aki akkor a saját szemével fogja látni a méltatlan valóságot.

A magas padka miatt a víz egy része el sem jut az árokba, ami egyébként is tele van törmelékkel.
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet