A szomjazó fák és a tudásra éhes gyerekek találkozhatnának is

A "korszerű" óvodapedagógia és a maradi nyugdíjas esetéről írt olvasónk.

A Soproni járás egyik falujában tavaly ősszel sikeresen pályázott az önkormányzat a közterületek fásítására. A földlabdás fákat sikeresen, szakértői felügyelettel, szakszerűen, társadalmi munkában el is ültették. Az örvendetes eseményről az enyugat.hu is beszámolt. Ezek a fák a levegő minőségét is javítják, nem csupán az utcakép szépül. Szükség is van erre, hiszen nagy a tüzelési aktivitás minden évszakban a kertekben, sokan a műanyagot is eltüzelik, az önkormányzat rendeletének fittyet hányva.

Sajnos száraz volt a tél és a tavasz is, de a nyár sem hozott - eddig - elegendő csapadékot. Az elültetett fák egy része ezért nem hajtott ki. A falu óvodája mellett sem hozott leveleket kb. 10 fa, habár esély van rá, mert van még élet, nedvesség a hajtásokban. Az utóbbi nagy eső is ad okot némi bizakodásra.

A falu egyik nyugdíjasa úgy gondolta, hogy segít a fákon, megöntözi őket, az óvoda udvarán még kút is van - talán még ki sem száradt - nem kell a drága ivóvizet használni. (Habár - úgy làtta - az útépítők nem takarékoskodnak az ivóvízzel: a leplombált tűzcsapot feltörve tartálykocsiszám hordták a vizet a friss betont locsolni.)

Becsengetett délután az óvodába és kért az óvónőtől két vödröt. Azzal indokolta, hogy ebben a szárazságban az elültetett fák nem mennek semmire. Meglepődve hallotta a kedves hölgytől, hogy nincs vödör az óvodában, hiszen azt feltételezte, hogy a felmosáshoz ezekre szükség van. Ezek után az óvónő "segítőkészen" és "tisztelettel" megkérdezte a csodálkozó öreget, hogy ki tud-e menni az udvarról. "Természetesen ki tudok, ha be tudtam jönni" - válaszolta.

Eredménytelen volt a kísérlete. Azóta sem érti, hogy mosnak fel vödör nélkül manapság az óvodában. Feltételezte, hogy apró, fél literes öntözőkannái is vannak az óvodásoknak. Aszály idején megtöltik vízzel és az óvó néni vezetésével kivonulnak fát öntözni, minden nap csupán egyetlen egyet itatnak meg. Az óvó néni elmagyarázza nekik, hogy szárazságban a fák is szomjaznak, őket is óvni kell, mint a gyermekeket. Ha megnőnek tisztítják a levegőt, az ágaik közt madarak raknak fészket, amelyben kikeltik és nevelik a fiókákat, a "madárgyermekeket". Elmeséli nekik, hogy ilyenkor tilos a fákat kivágni, mert a fiókákat is elpusztítanánk. Csak a buta és gonosz emberek vágnak, vágatnak ilyenkor fát. Azt is megtudják a gyerekek, hogy az óvoda épületében egy híres ornitológus báró bácsi lakott évtizedekig, aki így szokta ezt közérthető módon, példabeszéddel elmagyarázni:

"A fákat ilyenkor, költési időben kivágni ugyanolyan gyilkosság, mint az áldott állapotban lévő vagy apró csecsemőjét nevelő anyukára rádönteni a házát."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet