Egy újabb életveszélyes kerékpárút

Két fontos turisztikai térséget köt össze a Locsmánd-Zsira-Bük kerékpárút, amely sajnos leromlott állapotban van.

Áprilisban számoltunk be arról , hogy a Fertő-parti kerékpárút magyar oldalán felszámoltak több életveszélyes úthibát. Az adott részek új, tükörsima aszfaltot kaptak, ahol pedig nem fektettek új aszfaltot, ott úthenger segítségével egyengették a kerékpárutat. Ez több-kevesebb sikerrel járt, de legalább már nem beszélhetünk közvetlen életveszélyről.

enyugat.hu

Most viszont sikerült belefutnom egy újabb problémás útszakaszba, mely a Soproni járásban van, és két turisztikailag frekventált térséget köt össze. Egész pontosan Locsmándot (Lutzmannsburg) és Bükfürdőt. A Zsiránál kezdődő kerékpárút hosszú évek óta biztosít átjárást a Soproni járás legdélebbi települései, valamint a Kőszegi-járás turisztikai szempontból is kiemelt fontosságú települései között. És az, hogy a kerékpárút már hosszú évek óta létezik, bizony meglátszik az állapotán is.

enyugat.hu

A lakott területen kívüli útszakaszok sok helyen rendkívül leromlott állapotúak, több helyen 10 centiméteres (!) bukkanók képződtek fák gyökerei által, máshol pedig az út két széléről a fű egész egyszerűen megette az aszfaltot. A gyanútlan kerékpáros pedig, főként szürkületkor, vagy sötétben akár orra is eshet egy ilyen úthibában. Szakony és a csepregi elágazás között ugyanakkor több helyen javították az aszfaltot, de ez még tűzoltásnak sem volt elég.

enyugat.hu

A településeken belül pedig néhány ház előtt fák, tuják foglalják el a gyalog- és kerékpárút szélét, ami egyébként egész széles lenne, így viszont bizonyos szakaszokon egy sokkal keskenyebb területen kell osztozniuk kerékpárosoknak és gyalogosoknak. Pár útkereszteződésnél pedig a gyalog- és kerékpárút kezdőtáblája is hiányzik, ami felvet KRESZ szabályossági problémákat is.

enyugat.hu

Mindazonáltal, ha az említett hibákat nem nézzük, egy rendkívül kellemes és hasznos kerékpárútról beszélhetünk, ami az enyhe domborzati viszonyoknak köszönhetően könnyen járható, és a Bükön vagy Locsmándon üdülőknek lehetőséget biztosít a környék felfedezésére, beleértve Csepreg, Kőszeg, Közép-Burgenland környékét is. Apropó, egyetlen táblán 2-es számmal is jelölve volt a kerékpáros útvonal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek