Most a tanárok magyarságtudatát erősítik egy képzéssel

A program a „Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címet viseli.

Egy új képzési programot fejlesztett pályakezdő pedagógusok számára az Oktatási Hivatal (OH) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), ami a „Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címet viseli – ez derül ki a Népszava szerint abból a tájékoztató levélből, amit az OH a napokban juttatott el az intézményvezetőkhöz.

A program célja, hogy az megalapozó ismereteket nyújtson a pályakezdő tanárok számára „az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól” , illetve, hogy a „nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira” is felkészítse a fiatal pedagógusokat.

A Népszava szerint a tréning az önismeretre, önértékelésre épít, de olyan elemek is szerepelnek benne, mint a pedagógusok közösségben betöltött szerepének, a „magyarsághoz” való viszonyuk tudatosítása. Valamint, hogy a fiatal pedagógus . „felismerje, hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése” .

A jelentkezés szeptember 20-tól indul, a jelenléti képzéseket októberben az NKE-n, az e-learning-kurzusokat november 30-ig lehet majd teljesíteni.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás megdöbbenve értesült a képzésről. Szerinte a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni. Úgy vélte, nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni. „El kéne érni, hogy a pályakezdők ne hagyják el a pályát egy-két éven belül azért, mert nettó 150 ezer forintból nem tudnak megélni. Vagyis komoly bérrendezésre lenne szükség. Aztán például arra kellene felkészíteni őket, hogyan kezeljék a hátrányos helyzetű vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeket, az integrált oktatást.” - írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet