Csárdából lett modern őrszolgálati bázis

A Balfhoz közeli Csárda-csatornánál vagy ahogy a köznyelv jobban ismeri; a Csárdakapunál, az egykori halászcsárda helyén épült bázisa a magyar és az osztrák természetvédelmi őrszolgálatoknak.

A Csárda-csatornánál a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Neusiedler See – Seewinkel közös természetvédelmi őrszolgálati és oktatási központja készült el éppen a magyar nemzeti park létrehozásának harmincadik évfordulójára. ( Korábbi cikkünk az építkezésről itt. ) Nyolc osztrák és a 13 magyar természetvédelmi őr veheti birtokba az épületet. A következő hónapokban közös workshopokon, terepi bejárásokon ismerik meg egymást, illetve a másik ország területeit - írja a nemzeti parkok közös kiadványa, a Kócsagtoll nyári száma.

2020 májusában még így nézett ki az egyik évek óta elhagyott épület.
FotoTiborT

A közös projekt nem csak az új épületből, és a megosztott munkából áll: a fenntarthatóság érdekében hálózatot is építenek önkéntesekből. A környezeti nevelés területén is együttműködéseket terveznek: workshopok lesznek pedagógusoknak és diákoknak, képzési programok „Junior Rangerek” számára, a nemzeti park ökopedagógusainak hálózatba szervezése is feladat lesz. Az illmitz-i Információs Központban már megnyílt egy ingteraktív tárlat , az új balfi bázison is lesz kiállítás a közös természeti kincsekből.

A bázis az önkénteseknek is fontos lehet.
Töreki Tibor

A Neusiedler See - Seewinkel/Fertő Hanság határon átnyúló nemzeti park 1994 óta működik közös nemzeti parkként. Rengeteg közös projektet valósítottak meg sikeresen. Viszont úgy gondolták, valami még hiányzik... A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy a határ mindkét oldalán a lakosság még mindig nem kezeli a Fertő tájat egységes egészként. Ezen szeretne változtatni a Környezeti nevelési és természetvédelmi őrszolgálati hálózat kialakítása a határon átnyúló nemzeti parkban című 1,1 millió euró költségvetésű projekt, melynek része a Csárda-csatornánál felépült új központ - írta az új épületről a Kócsagtoll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek