Utak találkozása a soproni határ előtt avagy csomópontok az alagút után

Az M85-ös visszakötésének mikéntje a 84-es főútra nyitott kérdés volt sokáig, attól függött ugyanis, csatlakozhat-e a magyar gyorsforgalmi osztrák autópályához.

Most már tudjuk, hogy nem, hiszen hiába lobbizott néhány burgenlandi település az A3-as meghosszabbításáért a magyar határig, a többség nem támogatta a két út összekötését . Nem is szerepelt a magyar gyorsforgalmi utolsó szakaszának tervei között a visszakötés, mint kiderült, most készítik ezt a szakemberek.

Magyar oldalon ezek szerint sokáig vártak, hátha meggondolják magukat az osztrákok és lesz autópályaösszeköttetés Béccsel. Csak azután álltak neki a visszakötés tervezésének, miután kiderült az ausztriai álláspont. Legalábbis erre lehet következtetni abból, amit a NIF Zrt. válaszolt kérdéseinkre: hogyan akarják visszakötni az M85-öst a 84-esre az országhatár előtt? A régi 84-est meghagyják?

- Az M85-ös autóút 84-es számú főúti visszakötése az autóút 92+950 kilométerszelvény térségétől indul. A visszakötés a 84-es főút azon pontjához csatlakozik, ahol már jelenleg is 2x2 sáv van kiépítve. A „régi” 84-es számú főút megmarad - válaszolta az állami beruházó.

- A három csatlakozó út, azaz az M85-ös gyorsforgalmi út visszakötése, a régi 84-es főút és a 84-es jelenlegi 2x2 sávos határátkelőhelyre kivezető szakaszának kereszteződésében szintbeni csomópont fog kiépülni. Ennek a tervezése megkezdődött. Az autóút 91+535 kilométerszelvényének környezetében fog megvalósulni a Sopron Nyugat csomópont, ami közvetlen összeköttetést fog teremteni az M85-ös, a 84-es számú főút és az északnyugati elkerülő között - részletezték a válaszban.

Nehéz ezt így elképzelni, de valójában két csomópont lesz: az egyik a tulajdonképpeni visszakötés, ami információink szerint körforgalom lesz. A másik csomópont (ez a Sopron Nyugat) a 84-es főutat az M85-ös gyorsforgalmit köti össze és innen fog indulni az északnyugati elkerülő. A balfi és a fertőrákosi csomóponthoz hasonlót képzeljünk el, híddal, két körforgalommal...

( Nyitókép: DS Konzorcium )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek