Propagandai (Péter)pálfordulás

Hétköznapivá vált a százmilliós reklámkampányokkal megtámogatott karaktergyilkosság, mások lejáratása, a nyílt uszítás. Most mégis tehetetlen a politikai propaganda? Keszei László jegyzete.

Azt hiszem, az elmúlt valamivel több, mint 11 évben megtapasztalhattuk, mi az a politikai propaganda. Teljesen hétköznapivá vált a százmilliós reklámkampányokkal megtámogatott karaktergyilkosság, mások lejáratása, a nyílt uszítás. Ami az elmúlt egy hétben történt, az viszont még számomra is meglepetés volt. Zajlik ugyebár az egyesült ellenzék előválasztása. Erre leginkább azért volt szükség, mert a második Orbán-kormány egyik első döntése a kétfordulós választási rendszer megváltoztatása volt annak érdekében, hogy az nekik kedvezzen. És hát lássuk be, a szétaprózódott ellenzék meg is sínylette ezt a '14-es és '18-as országgyűlési választásokon. Most eldöntötték, hogy egyetlen közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet indítanak, akit az előválasztáson választhatunk ki.

Mi volt a kormányzó párt reakciója az előválasztásra? Gyurcsány! Minden, esélyesnek tartott jelöltre össztűz zúdult a kormány oldaláról, az egykor szebb napokat látott megyei napilapokban is egész oldalas lejárató anyagok jelentek meg. Elsősorban Karácsony Gergelyről, nyilván azért, mert valami belső kutatás szerint ő volt a legesélyesebbnek tartott ellenzéki jelölt, őt bélyegezték meg Gyurcsány embereként. "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" névvel még petíciót is indított a Fidesz-KDNP, hogy "ne térhessen vissza a Gyurcsány-korszak", de hogy ez alatt mit kell érteni, senki nem tudja. Elég valószínű, hogy csak a támogatói táborukat mérték fel.

Nem várt fordulat következett, ugyanis Karácsony Gergely visszalépett, maradt Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. És itt jött a leginkább meglepő dolog: a kormánysajtó beleállt Márki-Zay Péterbe, ezek szerint őt tartják az esélyesebb jelöltnek. Egy probléma van, nagyon kevés dolog szól ellene. Nincsenek botrányai, nincsen milliárdos vagyona, nem volt része az "elmúlt nyolc évnek" sem, sőt, még csak párttagsága sincs. Ellenben elszámoltatni készül mindenkit, aki az elmúlt évtizedekben bizonyíthatóan rossz fát tett a tűzre, de még mindig részese az aktív politikai életnek. És ez bizony rossz lehet mind a hagyományos jobboldali és hagyományos baloldali pártoknak. A kormányközeli Magyar Nemzet és például a magát eddig függetlennek nevező Pesti Hírlap is hirtelen Dobrev Klárát kezdte el sztárolni, miközben ha valakiről, akkor róla biztosan elmondható, hogy ő Gyurcsány embere, hiszen a felesége.

Tehát a magát jobboldali konzervatívnak tartó Márki-Zay Péter lett a kormánysajtó szemében Gyurcsány embere, miközben a felesége nem az. Agyrém.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet