A bűnözők ellen szolgál, de jó, ha minden soproni tudja: figyelik

Bővül a soproni térfigyelő kamerarendszer. Hamarosan már csaknem hetven eszköz lesz a közterületeken.

Sopronban 2008 óta figyeli a kiemelt közterületeket térfigyelő kamera. Az informatikai rendszer az önkormányzaté, a központi vezérlő viszont a Soproni Rendőrkapitányságon van. A közvetített képek titkosított, vezeték nélküli gerinchálózaton keresztül jutnak a vezérlőbe, ahol mindig figyel valaki. A rendőrök munkáját a visszamenőleg is kereshető felvételek nyilvánvalóan nagyban segítik, miközben némi visszatartó ereje is van a kameráknak.

A rendőrség a megelőzési, felderítési és közredvédelmi szempontokat is figyelembe véve több alkalommal is javasolta az önkormányzatnak a térfigyelő kamerarendszer bővítését. A szeptemberi közgyűlés öt helyszínen hat új kamera kihelyezéséről döntött, jövő heti ülésén pedig a képviselő-testület újabb kamerák telepítéséről szavaz. Így már csaknem hetven állásból figyelhetik majd a vezérlőben, mi történik Sopron közterületein.

Az októberi közgyűlés elé kerülő javaslat szerint - a helyszíneket a Soproni Rendőrkapitányság szakmai indokok alapján választotta ki -, kamera kerül a Balfi út és a 84-es főút kereszteződésébe, a körforgalomba. Pásztázó rendszámfelismerő eszköz lesz a Győri úton a vasúti hídnál, így a városba érkezők válnak láthatóvá. A Balfi út és a Híd utca kereszteződése, a Jereván-lakótelepen a Teleki Pál és a Juharfa utca kereszteződése ugyancsak ellenőrizhetővé válik. A Táncsics Mihály utca és a Faraktár csomópontja, a Kossuth utca - Wesselényi utca - Frankenburg út találkozásának körforgalma is kap egy kamerát. Az Ady Endre útra kettő is kerülhet: a Lőver körúti kereszteződésbe és az Ibolya úthoz. Az új uszoda mellé is telepítenek egy berendezést, a Deákkúti út kereszteződéséhez. A Felsőbüki Nagy Pál út és Kőszegi út találkozásánál lévő körforgalom, az Ágfalvi úti lakópark és a Stadion Üzletház parkolója szerepel még az újabb kamerákat kapó közterületek listáján.

A rendszer bővítése a biztonságot szolgálja, s a XXI. században valószínűleg elengedhetetlen része a városi létnek. A bűnelkövetők ellen szolgál, de jó, ha mindenki tudja: figyelik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet