November 1. Mindenszentek napja

Halloween, Mindenszentek, Halottak napja. Három ünnep egymás után, melynek sok köze van egymáshoz, mégis nagyon eltérnek egymástól. Ma Mindenszentek napját tartjuk.

Hogy mi is a Halloween, honnan ered, hogyan ünnepeljük manapság, arról tegnapi cikkünkben írtunk . Ma, november 1-jén van Mindenszentek ünnepe. Ahogy sok keresztény ünnep, ez is egy kelta eredetű pogány ünneppel kapcsolódott össze, melynek neve Samhain. Ez az ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. A keresztény közösségek a hetedik századtól kezdődően egyes helyeken elkezdtek ünnepet tartani az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére. Így a pogány halottakra emlékező ünnep Mindenszentek ünnepeként élt tovább.

Gyertyák és mécsesek a soproni Szent Mihály temetőben
enyugat.hu

A katolikus egyházban a mindenszentek napján tartott szentmisék állandó könyörgése: „Mindenható örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat.”

Sok európai országban, így Magyarországon és Ausztriában is szokás, hogy ezen a napon az emberek meglátogatják és rendbeteszik elhunyt hozzátartozóik sírjait, virágot visznek, gyertyát gyújtanak. A Wikipedia szerint a gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a „temetők nagy keresztjénél, a mindenki keresztjénél” elimádkozzák a mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.

( Wikipedia )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek