Súlyos a helyzet: lockdown jön az oltatlanoknak Ausztriában

Amit már előre tudni lehetett , immáron hivatalossá vált: Alexander Schallenberg osztrák kancellár vasárnap délután sajtótájékoztatón jelentette be: hétfőtől lockdown, azaz lezárás lép életbe azoknak, akik nem kapták még meg a covid-19 elleni védőoltást Ausztriában.

A szövetségi kormány a tartományi vezetőkkel és szakértőkkel egyeztetve úgy döntött, a nagyjából 2 millió be nem oltott (vagy a betegségből fel nem gyógyult) osztráknak lockdown kezdődik. A szisztéma ugyanaz, amit korábban a teljes lakosságnál már megismerhettünk. Hétfőn 0 órától csak azok hagyhatják el otthonukat, akik rendelkeznek covid-19 elleni védőoltással, vagy nemrég gyógyultak fel a betegségből. Akiknél ez nem teljesül, csak a korábban megismert kivételek esetében léphetnek ki otthonról: munkába, élelmiszerüzletbe, másoknak segítséget nyújtani, testi-lelki egészséget megőrizni, stb...

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám keményen sújtotta Ausztriát. "A szakértők egyöntetűen azt mondják: most hatékony intézkedésekre van szükségünk” – mondta Mückstein. Ha a megbetegedések trendje így folytatódik, akkor még keményebb intézkedésekre lehet szükség. 24 óra alatt egyébként Ausztriában 11552 új fertőzöttet diagnosztizáltak, összesen 2327-en vannak kórházban, közülük 433-an szorulnak intenzív ellátásra. Az egészségügyi miniszter szerint járványból jelenleg az egyetlen kiút a védőoltás. Ehhez kapcsolódóan azért jó hírekkel is szolgált: a 3G-szabály munkahelyi bejelentése óta jelentősen nőtt az oltások aránya – a napi oltások száma megötszöröződött.

Karl Nehammer belügyminiszter az ellenőrzéseket helyezte a középpontba. A holnap érvénybe lépő korlátozó intézkedéseket ugyanis be is kell tartani és tartatni. "Ez nem egy ajánlás" mondta Nehammer. Minden állampolgárnak tisztában kell lennie azzal, bármikor ellenőrizhetik a 2G meglétét, erre külön egységeket állítanak fel. Ellenőrzésre ugyanakkor természetesen csak nyílt területeken kerül majd sor. "Ha most sikerül végrehajtani ezeket az intézkedéseket, akkor esélyünk van arra, hogy fenntartható módon megvédjük magunkat, hogy a járvány többé ne határozza meg annyira az életünket." -mondta a belügyminiszter.

Fontos kiemelni: a döntésre még a Nemzeti Tanácsnak is rá kell bólintania.

Wolfgang Mückstein
APA/GEORG HOCHMUTH
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek