Most már hivatalos: kemény szabályokat hozott az osztrák kormány

FFP2-maszk viselése, home office, kijárási korlátozás, februártól pedig kötelező oltás. Tíz nap után felülvizsgálat, de rövidebb lockdown-ban kevesen reménykednek.

Délelőtt még csak a jól értesült osztrák sajtó tudta , délutánra tény lett: az osztrák kormány az aktuális járványhelyzet miatt behúzta a vészféket. Bár kritikusaik szerint sokáig halogatták a döntést, mások szerint épp ellenkezőleg, túl nagy lett a szigorúság. Mindenesetre ma hivatalosan is bejelentették az újabb - ezúttal mindenkit érintő - korlátozásokat.

A szigorú intézkedések célja mindenekelőtt a játványgörbe megtörése, a negyedik hullám lecsendesítése és az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése. Mindennek érdekében meghozták a döntést: Ausztriában 2022. február 1-től általános oltási kötelezettség lesz. Ennek jogi feltételeit addig kidolgozzák. Ennél gyorsabban bekövetkezik, már hétfőtől, a lezárás (lockdown), ami ezúttal a teljes lakosságra vonatkozik. A jelenleg csak az oltatlanokra érvényes kijárási korlátozások hétfőtől 20 napon át mindenkire érvényesek lesznek. Tíz nap elteltével felülvizsgálják ugyan az intézkedéseket, de a jelen helyzetben nem sokan remélik, hogy húsz naposnál rövidebb lesz a lezárás.

A 20 nap után a kijárási korlátozás az oltottak, illetve az igazoltan gyógyultak számára véget ér, az oltatlanok számára azonban folytatódik.

A teljes lezárás jelenti egyrészt a kijárási korlátozást, a lakóhelyet csak a rendeletben felsorolt, indokolt szükségletek miatt lehet elhagyni. Mindenkit ösztönöznek az oltásra, az oltottakat a 3. vakcina felvételére kérik már 4 hónappal a 2. adag után. A Grüner Pass februártól már csak hét hónapig lesz érvényes, illetve meghosszabbítását a 3. oltás felvételéhez kötik.

Az FFP2-maszk viselése zárt terekben, munkahelyen is kötelező hétfőtől.

Az iskolák, óvodák nem zárnak be, de készenléti, gondozási szolgálat lesz.

A home office-t ajánlják minden olyan területen, ahol az kivitelezhető.

Szankcionálni is fognak, a kijárási korlátozás vagy a 2G-szabály megsértése akár 1.450 eurós büntetést is vonhat maga után, de egy üzemeltetőt akár 3.600 euróra is bírságolhatnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek