Most már hivatalos: kemény szabályokat hozott az osztrák kormány

FFP2-maszk viselése, home office, kijárási korlátozás, februártól pedig kötelező oltás. Tíz nap után felülvizsgálat, de rövidebb lockdown-ban kevesen reménykednek.

Délelőtt még csak a jól értesült osztrák sajtó tudta , délutánra tény lett: az osztrák kormány az aktuális járványhelyzet miatt behúzta a vészféket. Bár kritikusaik szerint sokáig halogatták a döntést, mások szerint épp ellenkezőleg, túl nagy lett a szigorúság. Mindenesetre ma hivatalosan is bejelentették az újabb - ezúttal mindenkit érintő - korlátozásokat.

A szigorú intézkedések célja mindenekelőtt a játványgörbe megtörése, a negyedik hullám lecsendesítése és az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése. Mindennek érdekében meghozták a döntést: Ausztriában 2022. február 1-től általános oltási kötelezettség lesz. Ennek jogi feltételeit addig kidolgozzák. Ennél gyorsabban bekövetkezik, már hétfőtől, a lezárás (lockdown), ami ezúttal a teljes lakosságra vonatkozik. A jelenleg csak az oltatlanokra érvényes kijárási korlátozások hétfőtől 20 napon át mindenkire érvényesek lesznek. Tíz nap elteltével felülvizsgálják ugyan az intézkedéseket, de a jelen helyzetben nem sokan remélik, hogy húsz naposnál rövidebb lesz a lezárás.

A 20 nap után a kijárási korlátozás az oltottak, illetve az igazoltan gyógyultak számára véget ér, az oltatlanok számára azonban folytatódik.

A teljes lezárás jelenti egyrészt a kijárási korlátozást, a lakóhelyet csak a rendeletben felsorolt, indokolt szükségletek miatt lehet elhagyni. Mindenkit ösztönöznek az oltásra, az oltottakat a 3. vakcina felvételére kérik már 4 hónappal a 2. adag után. A Grüner Pass februártól már csak hét hónapig lesz érvényes, illetve meghosszabbítását a 3. oltás felvételéhez kötik.

Az FFP2-maszk viselése zárt terekben, munkahelyen is kötelező hétfőtől.

Az iskolák, óvodák nem zárnak be, de készenléti, gondozási szolgálat lesz.

A home office-t ajánlják minden olyan területen, ahol az kivitelezhető.

Szankcionálni is fognak, a kijárási korlátozás vagy a 2G-szabály megsértése akár 1.450 eurós büntetést is vonhat maga után, de egy üzemeltetőt akár 3.600 euróra is bírságolhatnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek