Balatoni ügyekről, agrártámogatásokról kérdezi az EU az Orbán-kormányt

A válaszoktól függ a helyreállítási terv sorsa.

Ahogyan megírtuk, pénteken levelet küldött  az Európai Bizottság a magyar és a lengyel kormánynak. A Politico már akkor arról írt, hogy az Orbán-kormánynak szóló levélben a bizottság a közbeszerzésekkel és a magyarországi korrupcióval kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A kormányoknak két hónapjuk van a válaszadásra, a testület pedig ezek alapján dönti el, hogy befogadja-e a magyar és a lengyel helyreállítási tervet.

A brüsszeli lap újságírói azóta megszerezték a leveleket, és mint a hvg.hu szemléjéből kiderül, Gert-Jan Koopman költségvetési főigazgató 16 kérdést intézett a magyar hatóságokhoz. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt években többször előfordult, hogy az unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálatott kezdett egy Magyarországot érintő ügyben, mire a magyar kormány inkább kivonta az adott projektet az uniós finanszírozás alól, és a hazai költségvetésből fizette ki.

A Politico szerint a levél kitér a Balaton-környéki fejlesztésekre, utalva azokra az aggodalmakra, melyek szerint Orbán Viktor barátai és rokonai kaptak uniós támogatásokat a térségben. Az Európai Bizottság azt kéri a magyar kormánytól, hogy közölje a balatoni projektek finanszírozására fordított uniós forrásokból származó összegeket, és nevezze meg az uniós agrártámogatások tíz legnagyobb magyarországi kedvezményezettjét is, továbbá kitértek az Országos Bírósági Hivatal elnökének túlhatalmára, és érdeklődnek a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáról is – írja a 24.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet