Minden új egyetemi hallgató fát ültet ezentúl a soproni Hűségerdőben

A népszavazás centenáriumi évében indult kezdeményezés szerint a jövőben minden esztendőben annyi fával gyarapadik a Hűségerdő, ahány diák megkezdi tanulmányait a Soproni Egyetemen. Az első csemeték kedden kerültek a helyükre.

Azt mondják, aki fát ültet, bízik a jövőben. Ezek szerint erős jövőképe van a Soproni Egyetemnek, mert a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel közösen kedden több száz csemetét helyeztek hallgatói a földbe. A soproni népszavazás századik évfordulója alkalmából indított kezdeményezés minden szempontból jövőbe mutató. El lehet képzelni azt az egyetemistát, aki húsz évesen fát ültet, azután időnként visszajár a Hűségerdőbe megkeresni azt a tölgyet vagy nyírfát, amit a saját kezévelültetett el. Élete végéig kötődni fog Sopronhoz, az egyetemhez, s ezt a kapcsot az a terebélyesedő fa még élőbbi teszi. Jövőbe mutató a terv azért is, mert az erdőterületek bővítése kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység, ezért is bír nagy jelentőséggel minden egyes elültetett fa. A jövőnket teszi majd jobbá a Hűségerdő folyamatos bővítése is.

A hallgatók kedden nem az előadóteremben, hanem a természetben gyakorolták a faültetést.
Enyugat.hu

Kedden a harkai lőtér melletti területen 773 facsemetét ültettek el a Soproni Egyetem elsőéves hallgatói a TAEG munkatársainak segítségével. Az elsőt a példaadás és az ünnepélyesség okán dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora és Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság kereskedelmi és értékesítési igazgatója a helyezték a földbe. A munkához speciális ásót használtak, ami a jövőben úgy fog működni, mint egy staféta: továbbadják az utánuk érkezőknek.

Dr. Fábián Attila rektor Folcz Ádámnak, azaz a TAEG-nek is adott egy jelképes stafétát, vagyis ásót.
Enyugat.hu

Dr. Fábián Attila rektor kiemelte, minél jobban gyarapadik a Soproni Egyetem, annál szebb és nagyobb lesz az erdő is, ami Péterfalvi Ágnes tervei alapján emlékparkká alakul majd, vizes élőhellyel, sétányokkal.

"Jó lesz ide visszajönni!" - hangsúlyozta a hallgatóknak a rektor, majd az egyetemisták a TAEG Zrt. szakembereinek segítségével ültették el a csemetéket. A nap sütött, a föld még nem fagyott, a kis fáknak minden esélyük megvan, hogy egyszer nagyokká váljanak...

Most csemetét ültettek, s egyszer majd visszatérnek a Hűségerdőbe.
Enyugat.hu

A legzöldebb egyetemek világranglistáján

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés irányában, amely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint fontos tényezővé vált a mindennapi működés során is. Az egyetem felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is, ahol reményeik szerint idén tovább javíthatják pozíciójukat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet