Minden új egyetemi hallgató fát ültet ezentúl a soproni Hűségerdőben

A népszavazás centenáriumi évében indult kezdeményezés szerint a jövőben minden esztendőben annyi fával gyarapadik a Hűségerdő, ahány diák megkezdi tanulmányait a Soproni Egyetemen. Az első csemeték kedden kerültek a helyükre.

Azt mondják, aki fát ültet, bízik a jövőben. Ezek szerint erős jövőképe van a Soproni Egyetemnek, mert a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel közösen kedden több száz csemetét helyeztek hallgatói a földbe. A soproni népszavazás századik évfordulója alkalmából indított kezdeményezés minden szempontból jövőbe mutató. El lehet képzelni azt az egyetemistát, aki húsz évesen fát ültet, azután időnként visszajár a Hűségerdőbe megkeresni azt a tölgyet vagy nyírfát, amit a saját kezévelültetett el. Élete végéig kötődni fog Sopronhoz, az egyetemhez, s ezt a kapcsot az a terebélyesedő fa még élőbbi teszi. Jövőbe mutató a terv azért is, mert az erdőterületek bővítése kiemelten fontos a klímaváltozás elleni küzdelemben, a fásítás a világon a leghatékonyabb, ember által véghezvihető szén-dioxid-megkötő tevékenység, ezért is bír nagy jelentőséggel minden egyes elültetett fa. A jövőnket teszi majd jobbá a Hűségerdő folyamatos bővítése is.

A hallgatók kedden nem az előadóteremben, hanem a természetben gyakorolták a faültetést.
Enyugat.hu

Kedden a harkai lőtér melletti területen 773 facsemetét ültettek el a Soproni Egyetem elsőéves hallgatói a TAEG munkatársainak segítségével. Az elsőt a példaadás és az ünnepélyesség okán dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora és Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság kereskedelmi és értékesítési igazgatója a helyezték a földbe. A munkához speciális ásót használtak, ami a jövőben úgy fog működni, mint egy staféta: továbbadják az utánuk érkezőknek.

Dr. Fábián Attila rektor Folcz Ádámnak, azaz a TAEG-nek is adott egy jelképes stafétát, vagyis ásót.
Enyugat.hu

Dr. Fábián Attila rektor kiemelte, minél jobban gyarapadik a Soproni Egyetem, annál szebb és nagyobb lesz az erdő is, ami Péterfalvi Ágnes tervei alapján emlékparkká alakul majd, vizes élőhellyel, sétányokkal.

"Jó lesz ide visszajönni!" - hangsúlyozta a hallgatóknak a rektor, majd az egyetemisták a TAEG Zrt. szakembereinek segítségével ültették el a csemetéket. A nap sütött, a föld még nem fagyott, a kis fáknak minden esélyük megvan, hogy egyszer nagyokká váljanak...

Most csemetét ültettek, s egyszer majd visszatérnek a Hűségerdőbe.
Enyugat.hu

A legzöldebb egyetemek világranglistáján

A Soproni Egyetem elkötelezett a fenntartható, környezetbarát működés irányában, amely szemlélet az Egyetem négy karán a kutatásokban és az oktatott tantárgyakban is nagy hangsúlyt kap, valamint fontos tényezővé vált a mindennapi működés során is. Az egyetem felkerült a legzöldebb, környezettudatos egyetemek világranglistájára, a széles körben elismert Green Metric rangsorba is, ahol reményeik szerint idén tovább javíthatják pozíciójukat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet