A Hűség napjára szánják a Mély utat és az M85-ös újabb szakaszát

Az utolsó simításokat végzik az átadás előtt. A Pozsonyi út felújítása is befejeződött, a Bécsi úti alagút pedig egyre hosszabb.

Az elmúlt hetekben rendkívül jó tempóban haladt a Mély út kivitelezése, így Sopron Város hűségesküjének 100. évfordulójára, azaz már idén év végén a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a DS Konzorcium teljeskörűen forgalomba helyezi az M85 IV. szakaszát a Balf csomópont és a Fertőrákos csomópont között, valamint az új Mély utat - írja a Magyar Építők . Talán nem titkot árultak el a jubileumi ajándéknak szánt hírrel...

Mint ismert, az M85-ös autóút Csorna és Fertőrákos csomópont közötti szakaszának kiépítése négy részben történik. Munkálatok már csak a IV. szakaszon vannak Sopron-kelet és Fertőrákos csomópont között. Itt a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. konzorciuma (DS Konzorcium) építkezik mintegy 6,4 kilométeren.

A DS Konzorcium tájékoztatása szerint november közepén az aszfalt kopóréteg behúzásával a kivitelező befejezte az útburkolat építését a Mély úton. Erről az enyugat.hu is beszámolt olvasói tapasztalatok alapján. Ugyanakkor a burkolati jelek festését és a forgalomtechnika kiépítését is megoldották a kivitelezők.

Mindemellett elkészült a padkák humuszrétege is, ahol a kertészek már füvesítettek és az átadásig növényeket is ültetnek, illetve lesz, ahol öntöző hálózatot is telepítenek.

A Mély út csomópontjaiban a térkövezési munkák szintén befejeződtek, a jelzőlámpák és a közvilágítás végső szerelési munkái vannak hátra. Zárásként a támfalak üzemi járdáira a korlátok is felkerülnek. A decemberi ünnepélyes átadás előtt a DS Konzorcium az M85 Balf csomópont és Fertőrákos csomópont közötti szakaszáról is eltávolítja a jelenleg használatban lévő ideiglenes forgalomtechnikai eszközöket és letakarítja a burkolatot, így a közlekedők teljesen új állapotban vehetik birtokba a gyorsforgalmi út új szakaszát.

A Mély út csomópontjaiban a térkövezési munkák is befejeződtek már.
DS Konzorcium

Időközben a Pozsonyi út burkolatának és szegélyének a felújítása is befejeződött az előzetes tervekhez képest 120 méterrel hosszabb szakaszon, egészen a Nezsideri utcáig – teljesítve ezzel Sopron Megyei Jogú Város vezetésének kiegészítő műszaki igényét - fogalmaz a Magyar Építők.

A Pozsonyi út felújítása és a Mély út megépítése azért volt fontos, mert az M85 Fertőrákosi csomópontig történő átadásával ezen a szakaszon megnövekszik majd az országhatár felé irányuló és az onnan érkező forgalom, amit a temetőnél található úgynevezett körzős körforgalom nem tudott volna torlódások nélkül elvezetni.

Hamarosan tudni fogjuk, jól számoltak-e a tervezők és érdemes volt-e feláldozni a Mély út zöldjét...

Az M85-ösnek van ugye V. szakasza is, és is nagy erőkkel dolgoznak az útépítők. A Bécsi dombi alagút építési munkái is jól haladnak, a bal járat fejtése már meghaladta az 500 métert, a jobb járatban pedig a 220 méterhez közelít az alagútépítő SDD Konzorcium, vagyis a Dömper és a Subterra-Raab, kiegészülve a Pannon-Doprastav Kft.-vel.

A bal járatban továbbra is laza, homokos szerkezetű anyagot kell kifejteni, míg a jobb járatban a kemény kőpadból várhatóan már csak kevés van hátra. Mindkét járatban a dupla acélháló és lőttbetonos biztosítás mellett acél előtűző nyársakat is használnak kiegészítő biztosításként. Az alagút országhatár felőli, azaz nyugati oldalán zajlik az alagút-portál bevágásának készítése, és mivel ez a bevágás nagyon megközelíti a 84. sz. főutat, ezért az SDD Konzorcium az építés idejére egy mintegy 1 kilométer hosszú, a főúttal egyenrangú ideiglenes terelőutat készített, amelyen már hetek óta halad a forgalom.

Az alagút építése komoly biztonságtechnikai megoldások mellett történik.
DS Konzorcium

Az M85 V. szakaszának és az Észak-Nugati elkerülő út földmunkái a végéhez közelednek, mindkét részen töltést és fagyvédő réteget építenek. Halad az árkok és a rézsűk kialakítása is, és éíptik a keresztszivárgókat, a hossz- és keresztcsatornákat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet