Elkapták az embercsempészt, akinek furgonjában két menekült meghalt a határon

Még októberben állították meg az osztrák redőrök Cinfalvánál (Siegendorf) azt a magyar rendszámú furgont, amiben 29 menekültet találtak. Ketten már nem éltek... A feltételezett csempészt most letartóztatták.

Az egész történet tragikus. Alighogy átér a furgon az osztrák határon a huszonkilenc menekülttel a határon, leintik az egyenruhások. Az erdőn át vezető úton az autó sofőrje kipattan a kocsiból és beruhan a fák közé. A határőrök közben dörömbölést hallanak a sárga kocsiból. Kinyitják és megdöbbenve látják, hogy huszonlikenc ember zsúfolódott össze a zárt raktérben. Amikor kiszállítják őket a kocsiból, ketten már nem mozdulnak...

A szíriai férfiak 33 és 37 évesek voltak , halálukat fulladás okozta. A másik 27 menekült menedékjogot kért Ausztriában.

Októberben el tudott menekülni a csempész, de Lettországban is utolérték.
ORF.at

A soproniak, különösen a Tómalom környékén élők még emlékezhetnek rá: a csempész ellen hajtóvadászat indult , az osztrákokat a magyar hatóságok is segítették, drónok röpködtek a határ felett és kutyás járőrök keresték a nyomokat. Akkor sikerült a sofőrnek meglógnia, most azonban utolérték a nyomozók. És ez is szomorú: a feltételezések szerint az embercsempész egy tizennyolc éves lett fiú.

A magyar rendőrséggel együttműködve az osztrákok kiterjedt vizsgálatba fogtak és a nyomozás hamarosan egy nemzetközi bűnszervezetre összpontosult, amely nagyrészt afgán és szíriai migránsokat csempészett Ausztriába. Az ORF.at azt írja, Ausztriában már tizenkét, Magyarországon nyolc - a szervezethez tartozó - furgont fogtak el.

Az autón magyar rendszám volt.
Kurier.at

A nyomozók végül elvezettek az októberi fuvar sofőrjéhez. A 18 éves lett állampolgárt december 8-án a lettországi Ogre városában tartóztatták le az utcán. A gyanúsított jelenleg őrizetben van. A következő napokban Ausztriába szállítják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek