Udvaros Dorottya: A Fertő tó érték, és én féltem

Udvaros Dorottya színművész többször is hangot adott már aggodalmának a Fertő parti beruházással kapcsolatban és állt ki a nyilvánosság elé a tavat féltő véleményével. Hogy miért? Elmondta.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki évtizedek óta a magyar színjátszás élvonalába tartozik, s akinek nevét és arcát mindenki ismeri e hazában, többször és elszántan szót emelt a Fertő parti beruházás túlzásai ellen, féltve a tavat és annak élővilágát. Korábban nem foglalt állást közügyekben, ha színpadon, egy-egy szerepben üzent is az értő nézőknek. Most miért? Mi fogta meg a Fertőben, hogy ekkora szenvedéllyel segíti a Greenpeace Magyarország törekvéseit? Erről faggattuk Udvaros Dorottyát, aki a karácsonyi tennivalók és a hideg szél ellenére a legutóbbi soproni demonstráción is részt vett.

Udvaros Dorottya a soproni demonstráción is szót emelt a Fertőért.
Járdány Bence / Greenpeace

- Miért tartja fontosnak a Fertő ügyét? Mi a baj a beruházással, ami ellen nyilvánosan is szót emel?

- A Fertő a világörökség része, egyedi és megismételhetetlen természeti jelenség az enyhén sós vizével, különleges élővilágával. Még az iszaplerakódása is sajátos. Nincs még egy ilyen. Nekünk meg pláne nincs. A tervezett beruházás túlzó, de nem a fejlesztés ellen emelünk szót, hanem annak mértéke ellen, attól félve, hogy visszafordíthatatlan természeti károkat okoz.

- Korábban is járt a tónál?

- Voltam persze, még ha a Balatonhoz jobban is kötődöm, hiszen ott van a családomnak harminc éve nyaralója. Imádom a vizet! Apukám már egészen kicsi koromban a tenyerére fektetett és tanított úszni. Ő is, én is nagyon szerettük a természetesen vizeket. Számomra a mai napig a legtökéletesebb kikapcsolódást és feltöltődést nyújtja, pláne nehéz próbaidőszakokban, ha leülhetek valahol a folyó vagy a tó partjára, és nézhetem a hullámokat, a madarakat, a rabló halakat. Az a harmónia, amit ez a látvány nyújt, semmihez sem fogható. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül... Csak az a baj, hogy egyre kevesebb az ilyen érintetlen, csendes, természetes partszakasz. Pedig ezek fontos értékeink, a Fertő pedig különösen az, nem véletlenül áll minden létező hazai és nemzetközi védelem alatt. Éppen ezért érzem úgy, hogy hallatni kell a hangunkat az érdekükben, a megóvásukért.

- A Greenpeace mind a négy nagy tavunkat figyeli és óvja, Ön mégis a Fertő esetében vállalt velük és mellettük jelentős, nyilvános szerepet...

- Mindegyikért kiállnék, ha bajban lennének. Úgy érzem, most a Fertő van a legnagyobb veszélyben. Ez a vadregényes vízivilág a nádasaival, kis csatornáival, és azzal az iszappal, amit most ki akarnak kotorni, együtt alkot egy különlegesen értékes rendszert. Hiszen ebben az iszapban élnek azok a paránylények, csigák, békák és egyéb élőlények, amelyekre épül az itt élő több tízezres madárvilág. Ha ebből bármit elpusztítunk, az egész élő rendszer sérül, tönkremegy.

- Régi a kapcsolata a természetvédőkkel?

- Figyelemmel kísértem a munkájukat már évek óta, de az az igazság, hogy a pandémia miatt mélyült el a kapcsolatunk. Ami színészőként nehéz és veszteség az az, hogy a járvány alatt kevesebb az előadás, civilként viszont jó, hogy most sokkal több a szabadidőm. A felszabadult energiáim és időm lett most részben a Greenpeace-é és a Fertőé. Dr. Rodics Katalin kutató-biológusnak nagy csodálója vagyok, s ahogy jobban megismertem, méginkább. Törékeny, de elszánt nő, hatalmas tudással és kitartással. A rajongójává tett.

A színművésznő Major Gyulával és dr. Rodics Katalinnal. Tájékozódik, mielőtt véleményt formál.
Járdány Bence / Greenpeace

- Nem emlékszem rá, de javítson ki, ha tévedek. Udvaros Dorottya eddig - divatos kifejezéssel élve - nem állt bele közügyekbe vélemény-nyilvánító ismert személyiségként.

- Tényleg nem. Ennek oka leginkább az, hogy szerencsés színésznő vagyok és egész pályám során rengeteget dolgoztam. Nem is volt időm másra a színház és film mellett. Indíttatást sem éreztem ilyesmire, úgy gondolom, nekem a színpadon, a szerepeimen keresztül kell az emberi értékeket és azokkal kapcsolatos, fontos üzeneteket eljuttatnom a nézőkhöz. De mondom, most más a helyzet. Egyszerűen szeretném hasznosan eltölteni a felszabadult időmet.

- Ha már a közéleti szerepvállalásnál tartunk; általánosságban egyetért azzal, ha ismert művész kiáll egy ügyért?

- Elvárni nem lehet ilyesmit, de ha valakinek szívügye, fontosnak tartja, akkor álljon ki érte ha művész, ha nem.

- Ön kiállt a Fertőért a decemberi soproni demonstráción is. Nem szegi kedvét, hogy nem egy többszázas tömeg csatlakozott?

- Lehet, hogy fizikailag nem voltunk sokan, de hát advent van és hideg. Én azoknak örültem, akik ott voltak. Egyébként is úgy gondolom, hogy nem ezres tömegekre van szükség a jó célok érdekében, hanem megszállott lelkesekre és jó üzenetekre, amik célba érnek. A soproni tüntetés számomra ilyen volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet