Anglia felfedezte a soproni építész irodát

"A legjobb várostervező és építészeti tevező iroda Közép-Európában 2021" - az angol BUILD építészeti folyóirat elismerését nyerte el a MEANDER Sopron Építész Iroda Kft.

A soproni Szent Margit-templom terveivel nyert rangos szakmai elismerést a Supka-Kovács Tamás és Simon László, majd fia, Valér által két évtizede működtetett MEANDER Sopron Építész Iroda Kft. A városban is számtalan köz- és magánépület köthető az építész irodához. A Szent Margit-templomnak Supka-Kovács Tamás volt a vezető tervezője, s ennek külön érdekessége, hogy a Lőverek lakója és a plébánia hívő közösségének régóta aktív tagja. Ritkán ér építészt olyan felkérés, hogy saját lakóhelyének templomát tervezheti meg. Supka-Kovács Tamásnak megadatott, s bár a Lőverek meghatározó épülete már évek óta elkészült, egyedi és modern formája ma is a szakma elismerését vívja ki. Most éppen Londonban figyeltek fel rá...

A templom egyedi és modern formája a szakma elismerését vívta ki.
SKT

- Mindnyájan örültünk az elismerésnek, hiszen rangos szakmai bírálat előzte meg - mondta elöljáróban Supka-Kovács Tamás, akit arról is faggattunk, hogy került a templom terve az angol BUILD-hoz.

- Erről tulajdonképpen csak sejtéseim vannak. Egy fiatal kolléga Sopron modern kori építészetéről írta a diplomamunkáját és azt feltöltötte egy olyan digitális széfbe (academia.edu), amit az építészek és építészetet oktató intézmények használnak az egész világon. Ez már három éve volt, de azóta is folyamatosan kapjuk az értesítéseket arról, hogy ezen az adatbázison keresztül hivatkoznak ránk. Valószínűleg a BUILD is itt találkozott a munkáinkkal, mindenesetre jött tőlük tavaly egy megkeresés, amelyben felkérték az irodát, hogy vegyünk részt a pályázatukon. Tulajdonképpen több épülettel szerettünk volna részt venni ezen a megmérettetésen, de közben derült ki, hogy csak eggyel lehet - mondta el Supka-Kovács Tamás. Munkatársaival együtt örült azután a hírnek, amikor kiderült: Közép-Európa legjobb építészeti irodájának szavazta meg az angol szaklap a soproni irodát.

- Számomra azért is érdekes ez az elismerés, mert nekem és nekünk nagyon fontos volt ez a templomépítés, s lám, a fejlett Nyugat felfedezte értékeit. Szakmai szempontból jelentős hozadéka az is, hogy a listát, amelyen az elismert irodák szerepelnek, s amelyen tudomásom szerint mi vagyunk Magyarországról egyedül, néhány hét alatt több mint tízezren nézték meg - tette hozzá az építész.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet