Tiszta Szavazás! — Online műhelyek

Szakértők segítségével mélyebben megismerhetik a választók a politikai befolyásolás eszközeit és azok elkerülésének lehetőségeit.

Közismert, hogy Magyarországon évtizedek óta a politikai pártok, jelöltek egy része rendszeresen használ olyan eszközöket a választások során, amellyel sérti a verseny tisztaságát - írja honapján a Civil Kollégium Alapítvány . Ezen eszközök egy része csak etikátlan, más része kimondottan törvényt sért. Ilyen a kommunikációs kampányokban az ellenfél lejáratása, valótlan állítások terjesztése, ijesztgetés vagy konkrét félelemkeltés. Vannak olyan eszközök is, amelyek kevésbé látványosak, ám sokkal erőteljesebb hatást gyakorolnak az emberekre a választások alkalmával. Ilyen a munkahely ígérete vagy munkahely elvesztésével való fenyegetés, idősek otthonában a gondozottak befolyásolása, illetve ha egy település vagy közösség befolyásos embere mondja meg, hogy kire „kell” szavazni. A szavazók kényszerítése vagy ellentételezése azért, hogy másik címre jelentsék be magukat és ott szavazzanak, vagy ha tudtukon kívül jelentik át őket a nemzetiségi listákra. Anyagi előnyök ígérete vagy konkrét ajándékozás, szociális juttatások megvonásával való fenyegetés, vagy konkrétan a szavazatok megvásárlása a választás napján.

A Civil Kollégium Alapítvány a Political Capital-el, a TASZ-szal és az aHanggal kampányt indít azért, hogy a választási visszaélések különböző formáival és azok elkerülésének lehetőségeivel megismertessük a magyar társadalmat. Segítünk felismerni, megérteni, hogy hogyan zajlik a választók befolyásolása, miért és hogyan mondanak le emberek a választójogukról vélt előnyök, zsarolás, megvesztegetés, kényszerítés miatt, és hogyan lehet ez ellen tenni.

A program keretében online műhelyeket tartanak, ahol szakértőik segítségével mélyebben megismerhetik az érdeklődők a választók befolyásolásának eszközeit. A műhelyek időpontjaról tájékozódhat és a programra jelentkezhet itt .

Az előadásokat tartják és a beszélgetéseket vezetik: Balogh Fruzsina (Civil Kollégium Alapítvány), Bálint Mónika (Civil Kollégium Alapítvány), Döbrentey Dániel (TASZ), László Róbert (Political Capital).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet