Agyagos víz folyik a csapból az Aranyhegyen

A probléma nem újkeletű és több oka is lehet. A Soproni Vízmű igyekszik rá megoldást találni.

Agyagos a csapból folyó víz - panaszkodnak az Aranyhegyen élők. Az elbeszélések szerint időnként sárga, máskor homokos vagy szemcsés a csapból folyó víz, tönkreteszi a háztartási gépeiket is, inni nem szívesen isznak belőle, és fürödni sem gusztusos a sárga lében. Mindezzel már többször keresték a Vízművet és a képviselőjüket is, de nincs változás. Azt tippelik, hogy eltörött egy szűrő. A probléma nem újkeletű, s mint kiderült, a Soproni Vízmű Zrt. is tud róla.

"Az Aranyhegyi vízminőségi panaszok már a korábbi években is jelentkeztek, ezért 2020 nyara óta rendszeresen, minden hónapban elvégeztük a környék vízhálózatának mosatását. A mosatásokat 2021 nyara óta sűrűbben, háromhetente elvégezzük. Legutóbb 2022. január 18-án mosattunk" - írta megkeresésünkre a vállalat.

A vas-ionoktól lehet ilyen sárga a víz?
Olvasó

A Vízmű szakemberei szerint a hálózatba két módon kerülhetnek az elszíneződést okozó szennyeződések. Egyrészt mivel a fertőrákosi és sopronkőhidai vízbázisokból származó víz nem esik át semmiféle kezelésen, a szolgáltatott víz tartalmaz olyan ásványi anyagokat, például határérték alatti mennyiségben vas-ionokat, ami a csővezetékekben folyamatosan lerakódik.

Másrészt a zavarosodást okozó vas-ionok az elavult öntöttvas és acél vezetékekből is kioldódhatnak.

A víz zavarosodása akkor tapasztalható, amikor ezek a lerakódások az áramlási sebesség és az áramlási irány megváltozásakor (például a szivattyú leállása vagy indulása esetén) a csőfalról leválnak.

"Ezeket a lerakódásokat igyekszünk eltávolítani a rendszeres hálózatmosatásokkal" - tudatta a vízmű. Hozzátették, a probléma végleges megoldása érdekében megkeresték a Budapesti Műszaki Egyetem Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékét, akikkel egy hálózatszámítást végeztetnek annak érdekében, hogy megtudják, milyen áramlási irányok, sebességek alakulnak ki különböző üzemállapotokban az Aranyhegy és környéke vízhálózatában. Reményeik szerint kiderül, hogy a szennyeződés milyen esetekben, honnan, mikor kerül az Aranyhegyre, melyik utcák régi vezetékeit kell esetleg kicserélni, bővíteni vagy milyen egyéb megoldást javasolnak.

A szemcsék tönkreteszik a háztartási berendezéseket.
Olvasó

"Bízunk benne, hogy találunk a problémára végleges megoldást, és ha vezetékeket kell cserélni, építeni, azt minél előbb meg is tudjuk valósítani" - írta a társaság. S ez egy jó ígéretnek tűnik.

Azért azt is leszögezték: a szolgáltató a szolgáltatott víz minőségéért a vízmérő utáni elzáró kimeneti oldaláig felel. Tapasztalataik szerint a víz zavarosodásában szerepet játszanak a fogyasztói oldalra beépített vízszűrők is. Ezek nem rendszeres tisztítása, karbantartása miatt a szennyezett szűrőbetéteken átfolyt víz elszíneződik. Panaszbejelentés esetén viszont megkeresik az érintett társasház kezelőjét, és megvizsgálják a beépített szűrők állapotát, javaslatot tesznek azok üzemeltetésére.

Ez tényleg durva...
Olvasó

Addig is folytatják a rendszeres hálózatmosatást, illetve vízminőségi panaszbejelentés esetén soron kívül is átmosatják a hálózatot. Az okozott kellemetlenségekért pedig a fogyasztók elnézését kérik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet