Tudta? Régen volt még egy Savanyúkút

A Fertőrákost Balffal összekötő út mentén számtalan forrás és kút működik illetve működött az elmúlt évszázadban. Többségük mind a mai napig fellelhető, igaz, néhol romos állapotban.

A Fertő tó alatt található Európa legnagyobb ásványvízkészlete . De van itt gyógyvíz is, ezeket pedig a tó körül több helyen meg is lehet kóstolni. Kapásból Balfon kétféle víz érhető el, az egyik az ásványvíz, amit nemrég még palackoztak is, a másik pedig a gyógyvíz, ami a fürdőt is működteti.

De van ásványvízkút Fertőmeggyesen (igaz, ezt én személy szerint még sosem láttam működni), Illmicen, Nezsiderben, Kópházán is, na meg persze a Hanságban több településen artézi-kút.

Hova lett a Balfi ásványvíz? 2022. January 06. 09:25

Persze nem minden forrás és kút ad ásványvizet vagy gyógyvizet, valamelyik csak simán a talajvízhez kapcsolódik. Ugyanakkor Fertőrákos és Balf között volt egykor egy Savanyúkút-forrás nevezetű forrás, melyet a régi Soproni-hegység térképek is jelölnek. A nevéből eredeztethetően minden bizonnyal ásvány- vagy gyógyvíz folyt belőle.

Savanyúkút-forrás
Keszei László

Sajnos az interneten, illetve könyvekben is gyakorlatilag semmi információ nem áll rendelkezésre erről a forrásról az elhelyezkedésén kívül. De vajon ma is megvan még? De meg ám, igaz, nagyon lerongyolódott állapotban. Fertőrákosról Balf felé haladva az út mellett bal oldalon, egy öreg körtefa alatt található a részben már összedőlt mészkő felépítmény, mely alatt a lyukon benézve látszik a kútgyűrű. Víz azonban sajnos már régóta nincs benne, valószínűleg ezért is lett ilyen elhanyagolt. A forrástól egyébként egy kis árok is indul, bizonyítva, hogy itt bizony egykor víz tört a felszínre.

Van több információja a Savanyúkút-forrásról? Ossza meg velünk hozzászólásban!

Savanyúkút-forrás
Keszei László
Savanyúkút-forrás
Keszei László
Savanyúkút-forrás
Keszei László
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek