108 helyettes államtitkár lesz az új Orbán-kormányban

Az előzőben még csak 104 volt.

A hvg.hu cikke szerint kinevezték az új kormány helyettes államtitkárait, akiknek a száma az előző ciklusban 104 fő volt, ám most 108 főre nőtt (a 2010-ben megalakult Orbán-kormány idején még 64 helyettes államtitkár dolgozott.)

A cikk szerint a 108 főből 41 új kinevezettnek számít, az eddigiek közül pedig 37-en egyelőre nem kaptak az új ciklusra megbízatást. Közöttük van Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is, aki miatt még 2020-ban törvényt is módosítottak, hogy betölthesse a pozícióját.

A hvg.hu cikke szerint ugyan elméletben a hivatalos államtitkárok politikamentes tisztviselők, de a gyakorlatban a jobb- és baloldali kormányok idején egyaránt gyakori mozgás volt a politikai és köztisztviselői állások között.

A helycserékre az adhat okot a lap szerint, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszűnt, feladatait több más tárca között osztották szét, és bár ugyan 29 államtitkárnak kellett volna helyet találni, de a kormányfő számos más minisztériumnál is cseréket hajtott végre a helyettes államtitkári posztokon.

A Miniszterelnöki Kabinetirodában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója két helyettes államtitkárt kapott munkájához, a legtöbb helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen működik, szám szerint 19 fő, a Kabinetirodán 16, az oktatással kibővült Belügyminisztériumnál 14 fő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Közélet