Két ország, két nemzeti park, de egy táj és egy cél

Projektzáró konferencián erősítette meg együttműködését a Fertő-táj élővilágát őrző, kezelő és bemutató magyar és osztrák nemzeti park.

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Programban megvalósult NEduNET (Nature Education Network) projekt vezető partnere, a Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel és partnere, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a határon átnyúló környezeti nevelési és természetvédelmi őrszolgálati tevékenységek eredményeit ismertető projektzáró konferenciát tartott június 21-én az Illmici (Illmitz) Információs Központban. A projektzáró konferencia keretében sor került a határon átnyúló Fertő-Hanság / Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Park együttműködésének megújítását célzó dokumentum közös aláírására is.

A Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel / Fertő-Hanság Nemzeti Park, mint határon átnyúló védett terület, több mint negyedszázados kollegiális együttműködést generált a két nemzeti parki felet kezelő magyar és osztrák igazgatóságok munkatársai között a közös nemzeti park 1994. évi megalapításától kezdődően. Így a napi szintű közös természetvédelmi tevékenység során a védett területek fenntartása, kezelése és bemutatása együttesen meghatározott és kialakított elvek szerint történik mindkét országban.

Balf határában épült meg a Csárda Természetvédelmi Központ.
NEduNET

Számos közös védelmi program és projekt eredményes megvalósítása fémjelzi Európa egyik legsikeresebb határon átnyúló nemzeti parkjának tevékenységét. E sikerek rendre visszaköszönnek a védett területek és az itt élő védendő fajok folyamatosan javuló státuszában, a közös kutatási és monitoring tevékenységekben, valamint az ökoturizmus és környezeti nevelés területén.

Ugyanakkor a két nemzeti parki fél folyamatosan törekszik arra, hogy egyre jobban tudatosuljon az itt élőkben is az, hogy bár két országban helyezkedik el a közös nemzeti park, attól az még egy védett területnek tekinthető.

Ebbe a folyamatba illeszkedik a 2019. április 1. és 2022. június 30. között megvalósított NEduNET rövid című projekt a határon átnyúló közös környezeti nevelési struktúrák bővítésével, segítendő a közös nemzeti park, mint egy védett terület gondolatának népszerűsítését a fiatalabb generációkban.

A projekt keretében megújult illmici (Illmitz) Információs Központ képezi a hálózaton belüli összehangolt környezeti nevelési tevékenységek alapját és központját. Az infrastruktúra közös használatát egy háromnyelvű kiállítás könnyíti meg. Ezt kiegészítve Balf határában épült meg az egyetlen olyan nemzeti parki környezeti nevelési bázis, ami a Fertő nyugati felén működik. Ez a Csárda Természetvédelmi Központ. Mindkét központ a két nemzeti park munkatársainak közös bázisa is egyben, szolgálva ugyanakkor a határon átnyúló környezeti nevelési és a természetvédelmi őrszolgálati tevékenységet is.

Jóllehet a projekt határon átnyúló, közös, főként a pedagógus és a diák célcsoportnak szóló programjainak megvalósítását jelentősen nehezítette a világjárvány, az együttműködést így is szép sikerek jelzik: a környezeti nevelési tevékenységek továbbfejlesztése keretében a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság egyetemisták bevonásával végezte el a Kistómalmi láprét gyeprekonstrukcióját, aktívan részt vett a pedagógusoknak szóló workshopok és a kirándulásvezetők továbbképzésének megvalósításában, továbbá a „junior ranger” találkozók megtartásában.

Mindezeken túl, a projektben a partnerség a határon átnyúló természetvédelmi őrszolgálati tevékenység közös kereteit is meghatározta, miközben a két nemzeti parki fél természetvédelmi őrei számos alkalommal sikeresen tesztelték is a közös munkát.

A projekt zárásaként Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója és Johannes Ehrenfeldner, a Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel igazgatója közös aláírásukkal megújították a mintegy 28 évvel ezelőtt született együttműködési megállapodást, új keretek közé helyezve ezzel a két igazgató szervezet közötti sikeres és hosszútávú együttműködést.

Az együttműködést megújította a két igazgató: Kulcsárné Roth Matthaea és Johannes Ehrenfeldner.
NEduNET

A Környezeti nevelési és természetvédelmi őrszolgálati hálózat kialakítása a határon átnyúló nemzeti parkban című projektteljes elszámolható költségvetése 1.108.617 euró, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által nyújtott támogatás 942.324 euró - olvasható a projektről kiadott sajtóanyagban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet