A vadállatok nem szomjaznak a Sopron környéki erdőkben

Bár az elmúlt napokban Sopron és környéke kapott az égi áldásból, előtte hihetetlen forróság perzselt minden élőt; növényt, állatot, embert. Mi csak megnyitjuk a csapot és pótoljuk a folyadékveszteséget, de mit tehetnek a vadon élő állatok a kiszáradt források mellett az erdőben? Megkérdeztük!

- Jó előre felkészültünk a forró nyári hetekre, bár nálunk az állatok itatása téli probléma is lehet: ha befagynak a természetes itatók, akkor is segítünk - szögezi le rögtön Németh Tamás, a TAEG Zrt. Síkvidéki Erdészetének vadászati ágazatvezetője. A vadállatok nem szenvednek tehát az extrém melegben sem, de ez azért van, mert jobbak az ösztöneik, az erdő hűvösebb és egyébként is minden szempontból jobb hely a lekövezett városi utcáknál - és azért a vadász is segít...

Vaditató az erdőben. Nem is látszik, hogy az ember műve.
TAEG Zrt.

- Ez így mind igaz. A hozzánk tartozó tizennégyezer hektárnyi vadászterületnek vannak természetes vizei, amik nem száradnak ki nyáron sem. Ilyen az Ikva, a Répce vagy a Köles, illetve Kardos ér, ki hogy ismeri a Sopronkövesd határában eredő parakot. Ezen kívül Iván és Répceszemere között az erdő mélyén a TAEG kialakított egy mesterséges kutat, ami napelemmel működtetve tavasztól őszig búvárszivattyú segítségével tölti fel folyamatosan az itatót. Abban az esetben pedig, ha azt tapasztaljuk, hogy fagy vagy hőség miatt nem jutnak az állatok vízhez, lajtos kocsikkal visszük ki az itatókhoz az életet adó vizet. De idén például erre nem is volt még szükség, mire minden kiszáradt volna, jött az eső - ad részletes és megnyugtató választ a kérdésre Németh Tamás.

Az ágazatvezető azt is elárulta, csak mi emberek hisszük azt, hogy a víznek nincs szaga...

Napelemek adják az energiát a búvárszivattyúnak, így mindig van víz a mesterséges vaditatónál.
TAEG Zrt.

- A vadállatok okosak és jók az ösztöneik. Ismerik a természetes vízforrásokat a területükön, de ha az kifogy, megtalálják az újat is. Az erdő egyébként is hűvösebb, mint az emberi élőhelyek, lakói el tudnak bújni, és alkalmazkodnak a megváltozott időjáráshoz is - zárta a szakember.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet