Már lehet venni az erdőgazdaságoktól hatósági áras tűzifát

Tíz köbmétert vehet, de, ha idén már vásárolt, azt levonják a kvótából.

Az Agrárminisztérium a tőle megszokott harsány stílusú közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben közölte, hogy „Elindul a hatósági áras tűzifa program” . Mint emlékezhetünk Gulyás kancelláraiaminiszter egy két héttel ezelőtti kormányinfón közölte ezt a lehetőséget, mint ami azonnal indul. A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mindenkinek legalább tíz köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra - mondta Gulyás azon a szombati napon.

Szociális tűzifa
szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Nos, most nyílt meg a lehetőség. Az eltelt két hétben mindenféle számítások láttak napvilágot, amelyek közül a legriasztóbb az volt a legszegényebbek számára, hogy akár háromszázezer forintba is kerülhet a hatósági áras tűzifa tíz köbméterje.

Nos, mint kiderült ez a számítás nem járt messze az igazságtól, hiszen az Agrárminisztérium tegnapi közleményében a következőket írja:

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

Keménylombos: 30 000 Ft

Lágylombos: 19 000 Ft

Fenyő: 19 000 Ft

Megtudjuk továbbá, hogy:

tüzifa/2
24.hu

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

A teljesség kedvéért még ezt sem árt tudni:

A tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

Engedelmükkel a közlemény azon részétől most eltekintünk, amely mindezért Brüsszelt okolja, ám felidézi a kormány heroikus erőfeszítéseit, hogy népe meg ne fagyjon a nehéz napokban. Inkább utalnánk arra, hogy a szombathelyi önkormányzat 215 millió forintos segélyprogramot indított, pénzt pedig lehet igényelni a gázárra, a villanyra, a gyógyszerre, lesz szociális alapú tűzifa és izzócsere is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet