Glonczi László és az aHangot képviselő Szalóki Viktor kapta az idei SZABAD-díjat

Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat elismerve azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak.

A zsűri díját Glonczi László kapta, aki hosszú évek óta nem csak felhívja a figyelmet a romákat ért különböző jogsértésekre, de lankadatlan szorgalommal fel is lép ellenük. A közönség díját Szalóki Viktor vehette át az aHang önkéntes aktivistáit képviselve.

„Ahhoz, hogy szabad és egyenlő országban éljünk szükség van bátor emberekre, akik tesznek a saját és mások jogaiért, érdekeik képviseletéért. A SZABAD-díjat azért hoztuk létre, hogy őket megünnepeljük” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a szerda este megtartott díjátadón a 6szín Teátrumban. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük a TASZ munkatársai választották ki azt a hét embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak.

SZABAD-díjasok. A kép jobb szélén Glonczi László és Szalóki Viktor.
TASZ / Pivarnyik Balázs

A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia Glonczi Lászlónak ítélte oda 14 éve tartó jogvédői munkásságáért. “Glonczi László egy olyan ügyért harcol, ami már évszázadok óta velünk van, a roma és nem roma magyarok szegregációjának felszámolásáért, ami születéstől fogva meghatározza sokak sorsát. Hisz és tesz azért, hogy ezt a problémát, a megkülönböztetést feloldja. Ez a bátorság és remény fejezi ki a SZABAD-díjat” – mondta Kapronczay Stefánia.

TASZ Sajtóközlemények Glonczi László és az aHangot képviselő Szalóki Viktor kapta az idei SZABAD-díjat Negyedik alkalommal adta át a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a SZABAD-díjakat elismerve azokat a bátor embereket, akik kiállásukkal, tetteikkel egy szabadabb Magyarországért dolgoznak. A zsűri díját Glonczi László kapta, aki hosszú évek óta nem csak felhívja a figyelmet a romákat ért különböző jogsértésekre, de lankadatlan szorgalommal fel is lép ellenük. A közönség díját Szalóki Viktor vehette át az aHang önkéntes aktivistáit képviselve. „Ahhoz, hogy szabad és egyenlő országban éljünk szükség van bátor emberekre, akik tesznek a saját és mások jogaiért, érdekeik képviseletéért. A SZABAD-díjat azért hoztuk létre, hogy őket megünnepeljük” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a szerda este megtartott díjátadón a 6szín Teátrumban. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük a TASZ munkatársai választották ki azt a hét embert, akik a gálán történeteikkel is bemutatkoztak. A zsűri díját Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója, Marge dalszerző és énekes, Miklósi Gábor, a 444 újságírója, Molnár Áron színművész és Kapronczay Stefánia Glonczi Lászlónak ítélte oda 14 éve tartó jogvédői munkásságáért. “Glonczi László egy olyan ügyért harcol, ami már évszázadok óta velünk van, a roma és nem roma magyarok szegregációjának felszámolásáért, ami születéstől fogva meghatározza sokak sorsát. Hisz és tesz azért, hogy ezt a problémát, a megkülönböztetést feloldja. Ez a bátorság és remény fejezi ki a SZABAD-díjat” – mondta Kapronczay Stefánia.

„Amit elértem, azt csak úgy érhettem el, hogy minden egyes gyermeket, sajátomnak tekintettem. Minden egyes sikert, a saját gyerekem sikereként könyveltem el” – mondta Glonczi László, akinek személyes missziója, hogy minél több roma származású gyereknek segítsen megfelelő oktatáshoz jutni. Három oktatási intézményben per nélkül, egyben pedig peres úton vetett véget a szegregációs gyakorlatoknak. Az általa alapított Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete ma már nemcsak az iskolai szegregáció felszámolásával, hanem lakhatási vagy munkahelyi diszkriminációs ügyekkel is foglalkozik, mert ahogy mondta, „van még diszkrimináció ma Magyarországon, amit orvosolni kell”. Legnagyobb sikerét annak tekinti, hogy panasza nyomán idén az EU megállapította, hogy 1,7 milliárd uniós pénzből finanszírozott integrációt célzó programok valójában a szegregációt erősítik Nyíregyházán. Így a magyar államnak ezt az összeget vissza kellett fizetni.

"Már önmagában az a tény, hogy a demokratikus értékeket valló társadalmi szereplők – pártok, civilek, mozgalmak – összefogtak és egy közös célt jelöltek ki maguknak, siker. Ez pedig megmutatta, hogy mi magyarok, hiába gondolkodunk százezerféleképpen a világról, képesek vagyunk egy irányba fordulni és közösen cselekedni” – mondta Szalóki Viktor, aki az aHang nevében vette át az idei közönségdíjat.

Valamennyi jelölt története és munkája kiemelést érdemel, ezért a díjátadó partnereitől minden jelölt kapott díjat. A BOOKR Kids különdíját Balogh Fruzsina kapta az Oltass, hogy élhess! kampány aktivistájaként. Beszédében kiemelte, hogy a kampány azért volt sikeres, mert eddig soha nem látott roma összefogást hozott össze.

A Közélet Iskolája különdíjával jutalmazták Pető Attilát és Zámbó Andreát. Pető Attila elsőként vállalta névvel és arccal, hogy fiatal korában egyházi zaklatás áldozata volt, Zámbó Andrea pedig annak a sok százezer embernek a nevében fogadta el különdíjat, akik fáradságot nem ismerve segítik az ukrajnai menekülteket, példát mutatva emberségből és személyes áldozathozatalból egész Magyarországnak.

A Partners Hungary felajánlásából további különdíjban részesült Simkó Edit, aki a pedagógustiltakozások emblematikus arca lett, illetve Szalay Ildikó és Horányi Tibor a Nagy Tavak Koalíciót képviselve, akik fáradhatatlanul védik az élővizeinket, hogy a következő generációk számára is fennmaradjanak vizes élőhelyeink.

A szervezők köszönik a Brit Nagykövetség támogatását, amellyel a rendezvény lebonyolításához járult hozzá.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet