Nemzeti konzultáció lesz a háborúról

A zártkörű Fidesz frakcióülésről tartottak sajtótájékoztatót.

Kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz és a KDNP Balatonalmádiban a migrációról, az ukrajnai orosz invázióról és következményeiről, az energiaválsággal kapcsolatos politikai feladatokról és a parlament őszi "félévéhez" fűződő tennivalókról tanácskozva.

Az elhangzottakról és a döntésekről Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője számolt be.

Kocsis Máté: az Oroszország elleni szankciók csak Európának okoznak kárt, Oroszországnak nem, sőt.

Nemzeti konzultációt indítanak ebben a kérdésben.

Kocsis Máté arról beszélt, a Fidesz-KDNP felkérte a kormányt, hogy tartson egy nemzeti konzultációt a szankciókról.

De nem mind a 11 ezerről, mert annyiról nem lehetne, hanem csak az energiaszankciókról, mert „azok kárt okoznak, helyzetbe hozzák Oroszországot” . Kocsis szerint Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa meg szegényebb.

Kocsis szerint az unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, a magyar kormány lesz ezzel az első, ezt pedig később majd „fel tudjuk használni”.

A frakcióvezető szerint politikai alapon meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy ezeket a szankciókat meg kell szüntetni, így a nemzeti konzultáció egy „politikai eszköz” lesz majd a kezükben. Kocsis szerint ez valószínűleg ez a konzultáció nem csak online lesz majd, hanem papíralapú is.

Simicskó István a családtámogatásokra vonatkozó kérdésre azt mondta, a béke pártján vannak. Nagy beruházásokra most nem lehet számítani, de a kormányra lehet számítani az ügyben, hogy a családokat megvédik és ösztönzik a gyermekvállalást. Fontos az idősek megbecsülése szerinte.

Kocsis Máté: 2023 elejétől négy-öt olyan intézkedést be kívánnak vezetni, ami támogatja a családokat. A nemzeti konzultációról azt mondta, ezzel próbálnak politikai nyomást gyakorolni az Európai Unióra a szankciók ügyében.

Simicskó ezután azt mondta, most mindenkinek takarékoskodnia kell, de garanciát kaptak Orbántól arra, hogy a „nagy stratégiai célokat” később tudják folytatni. A családtámogató rendszer például 2023-tól bővülni fog a frakcióvezető szerint.

Kocsis ezután arról is beszélt, bár lesznek olyan országok, ahol fűtési problémák lesznek, Magyarország gázbiztonsága rendben van. Szerinte „ma egy magyar háztartásnak” havi 150-300 ezer forintot adnak, mert érvényben van a rezsicsökkentés. Kocsis egyébként nem tudja, mekkora számlája lesz a következő hónapokban, mert azokkal a felesége foglalkozik, de abban azért biztos, hogy átlag fölötti fogyasztónak számítanak a családdal.

Kocsis szerint a kormány még dolgozik azon, mivel, hogyan, mikor mérnék az iskolai osztálytermekben a hőmérsékletet, de nem hiszi, hogy ezt nagyon szigorúan ellenőriznék majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet