Európa a polgárokért, Nagycenk Európáért

A nagycenkiek ismét megmutatták, hogy a magyar vendégszeretet páratlan. Nagycenk adott otthont a REFORM projekt harmadik találkozójának, amire a Vidéki Települések Európai Chartájának tizenegy testvértelepüléséről érkeztek vendégek.

Az Európai Unió által társfinanszírozott, Európa a polgárokért elnevezésű programnak Nagycenk a projektgazdája. A pályázatból olyan kezdeményezések támogathatók, amelyek segítik Európa legújabbkori történelmének emlékezetét megőrizni, és ösztönzik az uniós szintű polgári részvételt, a demokratikus szerepvállalást. A településeket az EU arra bátorítja, hogy hosszú távon működjenek együtt bizonyos kérdésekben vagy témákban, osszák meg egymással erőforrásaikat és érdekeiket, növeljék befolyásukat és közösen nézzenek szembe a kihívásokkal.

Nagycenkre a Vidéki Települések Európai Chartájának 11 testvértelepüléséről érkeztek vendégek Ausztriából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Észtországból, Hollandiából, Horvátországból, Lettországból, Németországból, Spanyolországból, Svédországból és Szlovákiából. A találkozó fő témája Európa jövőjének megvitatása és a vidéki problémák kérdése volt, főként a fiatalok helyben tartása, bevonása a települések civil életébe. A résztvevők műhelymunkákban vettek részt, megvitatták a mindenkit érintő kérdéseket és együtt próbáltak megoldást találni arra, hogyan lehetne a helyi fiatalokat jobban bevonni a települések életébe. Minden ország a saját adottságainak megfelelően tud a felsorolt ötletekből, példákból meríteni.

- Program volt a szűkebb környék bemutatása is. A beszélő történelem Páneurópai Piknik helyszínén emlékeztünk meg a több mint harminc évvel ezelőtti történelmi eseményre. Nagyon aktuális helyszínt mutattunk be, mely őszintén megérintette a résztvevőket, élmény volt éppen az idén, néhány héttel az évforduló után ide eljutniuk - mondta el Lukács Zsuzsanna, a Vidéki Települések Európai Chartájának alelnöke, nagycenki képviselő.

- Fergeteges hangulatban felfedeztük és megismertük a Soproni Borvidék egyedülálló és magával ragadó táját, a Fertő tó, a Schneeberg látványát, a környék gasztronómiai különlegességeit, a tájegység borait a Kocsis Borászat által szervezett Bortúrán. Vendégeink megismerték Nagycenk és környéke nevezetességeit, a magyar gasztronómia jellegzetes fogásait is bemutattuk, igyekeztünk mindig magyar ételeket kínálni. Volt pörkölt, gulyásleves, zsíros kenyér és természetesen helyi borok és pálinka. Vendégeink részt vettek a szüreti felvonuláson, a nagycenki és a magyar zászló mögött mind a tizenegy vendégország nemzeti lobogója színesítette a felvonulást. Nagy élmény volt számukra, hogy a szüreti sátorban a bemutatkozáskor szeretetteljes taps fogadta a testvértelepülések képviselőit - folytatta Lukács Zsuzsanna.

A szüreti sátorban is köszöntötték a vendégeket.

Tizenöt nagycenki család vállalta, hogy befogadja a vendégeket otthonaiba, így a delegáció tagjai betekinthettek a magyar családok életébe.

- Örülök, hogy Nagycenk adhatott otthont ennek a rendezvénynek. Igazi interkulturális eszmecsere zajlott, vendégeink megismerték Magyarországot, Nagycenket és a nagycenkieket, mindennapjainkat, egy kicsit hagyományainkat, szokásainkat. Együtt volt négy napig a legkülönfélébb programokon Európa északi, mediterrán, közép- és keleti képviselete a legnagyobb egyetértésben és harmóniában. Tanulhattunk egymástól, egymásról, elfogadásról, más kultúrákról és az együttműködés fontosságáról. Hiszek abban, hogy ezek a találkozók hozzájárulnak ahhoz, hogy a nagycenkiek még jobban európainak érezzék magukat! Remélem, hogy további utazási, tanulási, nyelvtanulási kedv és lehetőségek nyílnak meg számukra - zárta az alelnök.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet