Bezárják a GYIK-ot és a múzeumot, átszervezik a buszközlekedést Sopronban

A takarékossági küzdelemben egyelőre a kultúra áll vesztésre, de mindenkinek lejjebb kell csavarnia a fűtést. A soproni városházán már meg is tették, a szeptemberi közgyűlésen csak a vita volt forró, a levegő hideg.

Ingatlaneladásokkal kezdődött a soproni közgyűlés csütörtökön, bár nyílt ülésen tárgyalták az ajánlatokat, az előterjesztések nem voltak elérhetők. Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum) emelt szót az ingatlanok értékesítése ellen, előrebocsátva, hogy a pénzre szükség van a rendkívüli helyzetben, de a bérleti díjak hosszú távú bevételei a városnak. Ennek ellenére az ingatlanokat eladták. Magánkézbe került tehát a Várkerület 54-56. szám alatti, 78 m2 alapterületű, üzlet és a Várkerület 41. szám alatti, 207 m2 alapterületű iroda. A Csengery utca 106. szám alatti társasházban található lakások is megvásárolhatókká váltak.

Döntött a testület arról, hogy térítésmentesen szeretné az államtól megkapni a volt tűzoltóság épületét, hogy sport és önkormányzati feladatokra hasznosítsa azt. 2027 októberéig meghosszabbították Kelemen Imrének, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének munkaszerződését is.

Törvény írja elő az épülő vagy bővülő ingatlanok esetében a parkolók számát, ezeket lehet megváltani egya rendelet alapján, de eljárt az idő a soproni szabályozás felett. A polgármesteri hivatal elvégezte a 2007-es rendelet felülvizsgálatát és megállapította, hogy az elmúlt időszakban a jogszabályi környezet sokat változott, így szükségessé vált a törvény és a helyi rendelet összhangjának megteremtése. De ha már hozzá kell nyúlni a szabályozáshoz, nyilván az árakat is aktualizálni kell. A most érvényben lévő díjak ugyanis 2012 óta változatlanok. Az elfogadott, az ingatlanokhoz tartozó gépjármű-várakozóhelyek megváltásának új rendelete szerint, az önkormányzat tulajdonában álló parkolóházak és mélygarázsok 500 méteres körzetében csak azokban van lehetőség a várakozóhelyek megváltására. A város más közterületein a Városfejlesztési Bizottság jelöl ki erre alkalmas közterületeket. A megváltás tulajdonképpen csak egy hozzájárulás, hiszen sem kizárólagos használati jogot, sem mentességet nem jelentenek a parkolási díjak megfizetése alól. Az induló üzletek, bővüli ingatlanok tulajdonosai ezzel a város jelenlegi és majdani parkolóinak fenntartásához járulnak hozzá. Kötelezően. S hogy mennyit kell fizetni? Egymillióval többet, mint eddig. Egy darab gépjármű-várakozó hely három millió forint lesz a mélygarázsokban és parkolóházakban, a felszíni parkolóknál pedig kétmillió.

Drágulnak a közterületek felbontásának díjai és a közterülethasználat is. Például ha az öt éven belül készült aszfaltot kell felbontani és a munkálatok két hétnél tovább tartanak, az eddigi 311 forintról 600-ra nő ennek az ára négyzetméterenként, naponta. A nem fizetős parkolóövezetben a kizárólagos parkolóhely-használat 118.110 forintról évi 160 ezerre drágul, a szórólapozás díja is öt forintról tízre emelkedik darabonként. Ezentúl a hajléktalanoknak is fizetniük kell az átmeneti szállásért, ráadásul a jövedelmük függvényében naponta 200 és 600 forint között.

A költségvetés módosítása közben Jakál Adrienn (Párbeszéd Magyarországért) kérdésére derült ki, hogy 1,8 milliárd forintért vásárolt a város államkötvényeket, biztonsági okokból pedig 100 millió forintot átcsoportosítottak a Lőver Uszoda működtetésére, harminc millió forintot pedig a Volánbusz feladatainak támogatására.

Ahogy az várható volt, nagy vita kerekedett az energiaválság miatt szükséges takarékossági intézkedések tárgyalásán. Azt senki nem vonja kétségbe, hogy most mindenkinek takarékoskodnia kell, de Jakál Adrienn felháborítónak tartotta, hogy Sopronban ilyen szövegezésű határozati javaslat készülhet, Supka-Kovácsné Hozhofer Tünde szerint pedig az ötvenes éveket idézi a stílus. Rá is kérdezett: "ezt tényleg maguk írták?"

Az előterjesztés indoklása mellett minden határozati javaslat is így kezdődik (valószínűleg a ha sokszor mondják, többen elhiszik alapon): "Az Európai Unió hibás szankciópolitikájának és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódásainak következtében kialakult energiaválság rendkívül nehéz helyzetbe hozta az országot, az önkormányzatokat, családokat, közösségeket, ezért a közgyűlés úgy dönt..."

... és úgy döntött, hogy

- az intézmény- és cégvezetőkkel, a hivatal szakembereivel együtt megvizsgálja a takarékossági lehetőségeket,

- a kandelláberek részleges kikapcsolásával felére csökenti a közvigásítás fogyasztását,

- a buszmenetrendeket átalakítja úgy, hogy elégséges maradjon a szolgáltatás, de sokkal gazdaságosabb,

- a GYIK Rendezvényközpontot április 30-ig bezárja, a fontosabb funkcióit a Liszt-központba helyezi át,

- látogatási üzemszünetet rendel el a Soproni Múzeum székhelyén és telephelyein,

- a Bánfalvi Fiókkönyvtárat bezárja április végéig, a Széchenyi-könyvtár nyitavatartását pedig átalakítja úgy, hogy az péntekenként 15-től 18 óráig, szombatonként 11 és 14 óra között tart nyitva.

Sopron közgyűlése mindezeken túl megbízta Farkas Ciprián polgármestert, hogy a Lőver Uszoda működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat és feltételeket 2023. április 30-ig biztosítsa, ennek érdekében intézkedjen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet