A soproni diákok élőlánca a Hátsókaputól a Mária-szoborig ért

Sopron is csatlakozott az országos élőlánc-akcióhoz, s az esős, hideg időjárás ellenére diákok, szülők és pedagógusok együtt emeltek szót a tanárokért és a jövőért.

Sopron is csatlakozott az Egységes Diákfront - Pala Mozgalom által meghirdetett akcióhoz és diákjai élőláncot szerveztek péntek reggel a Várkerületen. Nem is akármilyet! Fegyelmezett, ugyanakkor szenvedélyes beszédek után kinyúlt a sor és csak nyúlt, és nyúlt egyre hosszabbra. Pár perc alatt a Hátulsó utcától a Mária-szoborig ért.

A fiatalok a véleményüket sem titkolták.
NM

- Ki kell állni az összes tanárért. Ma nem csak a pedagógusokért alkotunk élőláncot, hanem az oktatási rendszerért is... A jövőnkkel játszanak, ez rémisztő. Változást szeretnék! Esélyt szeretnék a változásra! Jövőt szeretnék és lehetőséget! Szeretném, ha a tanárokat újra megbecsülnék. Nélkülük nem lesz jövőnk! - kiáltotta a megafonba Gang Bogi széchenyis diák az élőláncra gyülekező diákoknak és felnőtteknek pénteken reggel a Várkerületen. Szenvedélyes szavait nagy taps fogadta, ahogy diáktársáét, a licista Tarr Sáráét is.

Senvedélyes szónoklatokat tartottak a diákok.
NM

- A tanáraink jóval több mint a fele ötven év feletti. Kérdem én, a gyerekeinket ki fogja tanítani? És erre azt a megoldást látták a legkézenfekvőbbnek, hogy a tanári szakon a felvételi ponthatárt a minimum alá vitték. Milyen minőségű pedagógusok fogják tanítani a jövő nemzedékét? Régen a tanári hivatás rang volt, a tanárokat tisztelet és megbecsülés övezte. Manapság bárki lehet tanár, és még így sem akar senki sem az lenni, mert nem tudnának belőle megélni. Pedig milyen csodálatos szakma is az! - foglalta össze gondolatait a végzős diák.

Van jövő!
NM

A rendezvényt biztosító rendőröknek nem akadt dolga, az élőlánc rendben és rendkívüli jó hangulatban másfél óráig tartott. Diák és felnőtt rendezők segítették a résztvevőket, akiknek sora a Mária-szobortól a Hátsókapuig ért. Az autósok dudálással fejezték ki támogatásukat, ütemesen szólt a taps, néhány vers is belefért. És hiába szemerkélt az eső, hiába volt hideg, mindenki kitartott...

Pedagógusok is csatlakoztak.
NM
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet